НОВИНИ

Тази вечер "В кадър" - "Историята от двете страни"

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 04.03.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Историята, която ни разделя вместо да ни обединява. Какво учат по история в Република Северна Македония? Документалният филм "Историята от двете страни" прави преглед на учебници по история в Република Северна Македония, в 4 периода от 20 век. Филмът цели да покаже едно основно нещо - как огромни късове българска история са превърнати в история, която обслужва националната доктрина в Република Северна Македония. Македонизмът цели да направи така, че македонци и българи да нямат нищо общо. Това заяви в "Денят започва" авторът на филма Александър Марков.

"Основната цел е България да бъде представена като враг, като държава, която винаги се опитва да убеди македонците, че те не са македонци, а са българи. Това е продукт на македонизма, политическа доктрина, създадена от Сърбия, за да раздалечи Скопие от София", допълни Александър Марков.

Според него този, който е на власт, определя учебните програми по история.

"Един от най-големите проблеми с Република Северна Македония е, че те трябва да променят учебните си програми, но това не става бързо. В тези учебници тезите са ясни. Гоце Делчев е български революционер, който се е борил за свободата на Македония, а в учебниците пише, че той е македонски революционер, който се е борил за Независима Македония. Цар Самуил е превърнат в македонски цар, който е основал Средновековната македонска държава, което е абсолютна лъжа. Той е един от последните владетели на Първото българско царство, това са безспорни факти. Идеята на филма е да покаже как образованието формира самосъзнанието на поколения македонци, а на базата на това самосъзнание се изгражда тяхното отношение към България", отбеляза Александър Марков.

Той добави, че във филма се проследяват три основни фигури Гоце Делчев, Илинденско-преображенското въстание и цар Самуил.

"Учебникът създава национална митология, въпросът е тя да не е отдалечена от фактите. Историята не се гради върху мислене, а върху факти, а фактите са пределно ясни. Писането на учебник е държавна политика. Учебниците насаждат антибългаризма", коментира историкът проф. Христо Матанов.

Журналистът и редактор на филма Весела Смилец заяви, че исторически за българите това е много болна тема.

"Отсъствието или манипулирането на знание доведе до сегашната драматична точка, в която се намираме двете държави. Това се дължи и на крачки във времето от страна на политиците. Такова крайно немарливо отношение и манипулация от научна гледна точка доведоха до сегашното положение. Българската национална телевизия за разлика от другите медии и институции, защото тя е институция, във времето много последователно следи тези отношения и в народопсихологически план, и в план обща история", каза още Весела Смилец.

Гледайте филма довечера от 22.00 часа по БНТ1.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разходка във времето с новия сериал на БНТ "Порталът"
Разходка във времето с новия сериал на БНТ "Порталът"
Омбудсманът поиска прозрачни цени за отчитането на парното и топлата вода
Омбудсманът поиска прозрачни цени за отчитането на парното и топлата вода