Проф. Момеков: Колкото и гадно да звучи - мненията против ваксините трябваше да бъдат потискани

от БНТ
08:00, 04.03.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Още
Слушай новината

Трябваше да се обяснява на хората защо да се ваксинират и колкото и гадно да звучи, противните мнения трябваше да бъдат потискани. Това коментира в сутрешния блок "Денят започва" по БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Той обясни, че освен клиничната пътека, има много колатерални разходи за ковид - лекарствата са безкрайно скъпи. А когато те ваксинират и не се разболееш, всичко това се спестява, категоричен е проф. Момеков.

Ваксините бяха тествани при огромни популации и на този етап нищо не може да се сравни с тях. След поставянето на ваксина има период, в който се разгръща имунната реакция, обясни ученият.

Според него идеите за поставяне само на една доза при преболедували ковид, са по-скоро мерки при недостиг на ваксини.

COVID-19 в Занзибар - идва ли краят на екзотичните ваканции?

Проф. Момеков категорично смята, че в сегашната ситуация не трябва да се предприемат екскурзии или екзотични пътувания.

Мисля, че е много странен период да ходиш на екскурзия в Африка. Знаем, че в ЮАР изолираха един вариант, който е много проблемен. Част от тези страни разчитат на Исус да ги пази и мисля, че не е добра идея в този период да ходиш на места, където не се знае каква е ситуацията с пандемията.

60% от договорите за ваксините ще бъдат предназначени за 14% от световната популация. Световната здравна организация направи един механизъм за подпомагане на тези страни, но знаете, че там живее огромна популация от хора, обясни проф. Момеков.

Какви са най-честите странични реакции след ваксина?

Това, че сме си измерили антителата, не дава мегаточен отговор на въпроса доколко сме развили имунитет, допълни още той.

По въпроса за страничните реакции след ваксинирането, той обясни, че ваксините съдържат макромолекули, а някои буквално съдържат вируси, така че е нормално да има реакции.

Ако се направят брутални мерки от сорта на въвеждане на полицейски часове - на нас българите това ни действа много зле, трябва сами да се ограничаваме, смята фармакологът.

Отварянето на заведенията не значи, че пандемията е свършила, категоричен е проф. Момеков.

Относно недоверието в ефективността на ваксините, той даде пример как хората си купуват хранителни добавки за коса, кожа и растеж от нокти от интернет, а същевременно не искат са се доверят на най-големите фармацевтични компании в света. Така че, бигфарма не е злодей, заяви на финала проф. Момеков.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жителите на Баня и още две села не искат да бъдат част от община Обзор
Жителите на Баня и още две села не искат да бъдат част от община Обзор
Разкриват ново ковид отделение в Благоевград, болните се увеличават
Разкриват ново ковид отделение в Благоевград, болните се увеличават