НОВИНИ

Необичайно високи температури до края на деня - градусите достигат 22

bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 04.03.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Сравнително студено, на места и мъгливо беше сутринта, но през деня ще бъде още по-топло, в сравнение с вчера, и отново с необичайно високи за началото на март максимални температури, в по-голямата част от страната - между 17 и 22 градуса, малко по-ниски по Черноморието - от 10 до 15 градуса. А в София след 16 градуса вчера, днес ще бъде около 19 градуса. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен югозападен вятър.

През нощта ще бъде безоблачно и почти тихо, а в сутрешните часове на отделни места в равнините и котловините, също и на морския бряг, отново ще има мъгли. Минималните температури в повечето райони ще бъдат между минус 2° и 3°, малко по-високи в източните части от страната.

И утре ще се задържи слънчево, но след обяд облачността постепенно ще се увеличава. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. За пореден ден максималните температури ще се задържат много над средните за периода - между 16 и 21 градуса.

Много ветровито ще бъде в планините. Ще духа силен югозападен вятър. Максималните температури по най-високите върхове ще са около 3-4° под нулата.

В планинските курорти от 3° на Алеко, 9-10° в Боровец и Пампорово до 14° в Банско. Преди обяд ще преобладава слънчево време, по-късно облачността и там ще се увеличава. Опасността от лавини извън обработените ски писти остава висока.

Понижение на температурите предстои и навсякъде на Балканите. Облачността от северозапад ще се увеличава и в северозападните райони ще има валежи от дъжд, който след обяд ще преминава в сняг.

С валежи от дъжд и сняг ще бъде утре в много райони от Централна и Източна Европа. Проливни валежи от дъжд се очакват на Пиринеите, особено в Южна Португалия. Слънчево ще бъде във Великобритания и Франция, където температурите ще се понижат.

У нас, след необичайно топлото за сезона време, в събота се очаква рязко и съществено застудяване. Ще бъде предимно облачно, на места със слаби валежи, главно в Източна България, отначало от дъжд, който в Североизточна България и в Предбалкана ще премине в сняг.

Очакванията са през нощта срещу неделя валежите навсякъде да спрат, а в неделя ще има и слънчеви часове, но ще бъде по-студено от типичното за март. Слаби превалявания не са изключени отново във вторник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никол Андонова е шампионка в многобоя в зала
Никол Андонова е шампионка в многобоя в зала
Преизбраха Красимир Инински за председател на федерацията по бокс
Преизбраха Красимир Инински за председател на федерацията по бокс