НОВИНИ

В Световния ден за борба със затлъстяването - наднормените килограми свързани с COVID-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:10, 04.03.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

В Световния ден за борба със затлъстяването - притеснителни данни за връзката между наднормените килограми и COVID-19. Според изследване хората, които страдат от затлъстяване, са изложени на риск от по-тежко преболедуване на заразата. Препоръчва се те да попаднат сред приоритетните групи за ваксинация срещу коронавирус.

Затлъстяването от години е признато за сериозен здравословен проблем. Във време на пандемия обаче експерти предупреждават, че то е сериозна предпоставка за по-тежко преболедуване на COVID-19, включително се увеличава вероятността да има летални последствия.

"Направихме проучване в множество държави по света, като водещ фактор за изследването ни беше процентът на хора, страдащи от затлъстяване. Ако трябва да резюмирам изводите ни: Колкото по-висок е процентът на затлъстяване сред населението на дадена държава, толкова по-висока е и смъртността в резултат на COVID-19", заяви проф. Джон Уайлдинг от Световната федерация за борба със затлъстяването.

Данните са смущаващи - в страните, в които около 50% от хората са с наднормено тегло, смъртността е 10 пъти по-висока.

"Разбира се, има много фактори, които влошават здравето на човек, които биха довели до потенциално по-тежко боледуване. Но, ако просто да живееш с наднормено тегло води до дълготрайни здравословни проблеми, то при заразяване с коварен вирус като сегашния, автоматично те излага на много по-висока опасност. С други думи - един човек с килограми в излишък, има организма на 10 години по-възрастен", отбеляза проф. Джон Уайлдинг.

Препоръката е държавите да помислят за прилагането на систематичен подход за борба с наднорменото тегло - както за промяна на хранителните навици, подобряване на здравеопазването и по-добра спортна култура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След повече от 4 месеца: Учениците от 9. клас се върнаха в класните стаи
След повече от 4 месеца: Учениците от 9. клас се върнаха в класните стаи
Европейската агенция по лекарствата започва оценката на "Спутник V"
Европейската агенция по лекарствата започва оценката на "Спутник V"