НОВИНИ

Кога ще бъде одобрена руската ваксина "Спутник V"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:48, 04.03.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата започна оценка на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V". Ваксината е разработена от Руския национален изследователски център по епидемология и микробиология, но искането за оценка беше подадено от името на германско фармацевтично дружество.

Европейската агенция по лекарства в Амстердам първо ще направи оценка дали ваксината може да получи разрешение за употреба в целия ЕС. Все още не е ясно кога ще стане това. След това създателите на ваксината може да поискат и разрешение за достъп до целия европейски пазар. До сега такова не е поискано. Европейската комисия засега е предпазлива по отношение на руската ваксина.

Говорителят на ЕК Стефан де Керсмакер заяви: "Засега не се водят разговори за включването на ваксината "Спутник" в портфолиото с ваксини на Еврокомисията. Бих искал да подчертая обаче, че нашата ваксинационна стратегия е създадена съвместно от Комисията и държавите-членки, така че държавите могат във всеки един момент да решат да добавят и нова ваксина към нашето портфолио".

Държави от ЕС като Унгария и Слования вече решиха самостоятелно да използват руската ваксина. Други като Германия и Испания проявяват интерес, а според Кремъл Русия и Австрия договарят и съвместно производство на "Спутник".

Според изпълнителния директор на фонда, който се занимава с разпространението Спутник, 42 държави по света с население над един милиард души вече са одобрили и използват ваксината. Руснаците обещават, че след юни ще могат да осигурят 50 милиона ваксини за европейските държави.

Съхранението на "Спутник" става при температура от 2 до 8 градуса, което според руските производители спестява допълнителни инвестиции в специални хладилни съображения. Цената на една доза е по-малко от 10 долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирландия даде съгласие за организиране на изборите на 4 април 2021 г.
Ирландия даде съгласие за организиране на изборите на 4 април 2021 г.
Държавни лидери от цял свят поздравиха българите за Националния празник 3 март
Държавни лидери от цял свят поздравиха българите за Националния празник 3 март