Три села искат да останат в община Несебър

от БНТ
17:16, 04.03.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Протестиращите от селата Баня, Козница и Паницово заявиха, че ако Обзор стане самостоятелна община, за близките населени места няма да има достатъчно средства.

"Другите ни притеснения са, че зад целия този проект, се крият финансови и политически интереси, които изобщо не са свързани с интересите на жители на малките села", сподели Ангелина Досева.

"Искаме да ни зачетат вота, това е най-важното. Ние казахме - „не“, каза Емил Илиев от село Баня.

Хората се притесняват, че след отделянето от Несебър ще бъдат спрени автобусите, които обслужват село Баня. Местните твърдят, че ако Обзор стане самостоятелна община, няма да има средства за Спешна помощ, сметоизвозване и изграждането на канализация.

"Не е възможно Обзор да се самоиздържа. Получихме публична информация, че последните 10 години никога парите на Обзор не стигат", каза Тома Раков от село Баня.

Кметът на Обзор отговори на притесненията на протестиращите.

"Ще има 3-4 пъти в седмицата автобус, който да обслужва селата и града, като транспортна схема. След време, ако се случат нещата, ще искаме и отделно да имаме Бърза помощ и в Обзор, Спешен център", каза Христо Янев, кмет на Обзор.

Протестиращите са недоволни и от липсата на информационна кампания преди референдума. От Инициативния комитет “ЗА” отделянето на Обзор съобщиха, че в селото са проведени две събрания и са раздадени над 60 брошури с информация за допитването.

"Лично аз съм разяснил на хората, които участваха в протеста от село Баня, какво предстои, как ще се направи, какви са мотивите и какво предполага законът за всичко това", обясни Марин Божков, обществен наблюдател на референдума в Обзор.

Протестиращите ще изпратят отворено писмо до Министерския съвет и областния управител на Бургас, в което се обявяват против присъединяването на селата им към Обзор.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Скенер от най-ново поколение в онкологичния център в Бургас
Скенер от най-ново поколение в онкологичния център в Бургас
Ирландия даде съгласие за организиране на изборите на 4 април 2021 г.
Ирландия даде съгласие за организиране на изборите на 4 април 2021 г.