НОВИНИ

Стопани се оплакват: Биволи унищожават посевите им

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 04.03.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на село Марикостиново ни сигнализираха, че от години имат проблем с животните на свой съсед. Стадо биволи са оставени да излизат от стопанство и унищожават продукцията на земеделците в района.

Отец Георги стопанисва близо 700 дка земя в района на село Марикостиново, където произвежда жито. Твърди, че кравите и биволите на неговия съсед често навлизат в нивите му и унищожават посевите.

"В последните две-три седмици тая нива беше доста нападната, погазена, опасана от немалък брой крави, които са собственост на това момче", оплака се Георги Добрев.

Следите от кравите личат по цялата нива със жито.

Михаил Димитров отглежда седем декара спанак и също е сред потърпевшите. Близо половината от продукцията му е унищожена.

"Значи то не е просто едно животно да се е разходило случайно. А спанака трябваше да го бера може би преди две седмици. Едно 5 тона спанак можеше да се изкара без никакъв проблем. В момента, ако изкарам 50%, съм късметлия", споделя Михаил Димитров.

Хората в селото твърдят, че биволите и кравите, които унищожават посевите, са същите, които причиниха тежката катастрофата с няколко тира, която стана на магистрала "Струма" преди около месец. Потърсихме за коментар собственика на животните, той обаче отказа да се срещне с нас и заяви, че е извън селото.

-БНТ: Казвате че трябва да дойде комисия да прецени дали са били вашите крави?
Георги Георгиев, собственик на стадо крави и биволи: Точно така, те могат да кажат много работи.
-БНТ: Вие мислите, че не са вашите крави и биволи влизали там, така ли?
- Не, не не.

Потърпевшите настояват животновъдните стопанства в района бъдат оградени с електропастири, за да се избегне нерегламентираното излизането на животните и навлизането им чужди имоти.

Репортаж: Деси Малинова, Анатоли Костов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щабът: Решенията в горещите точки ще се вземат локално (Обзор)
Щабът: Решенията в горещите точки ще се вземат локално (Обзор)
Берое пак победи Славия в А група, жени
Берое пак победи Славия в А група, жени