НОВИНИ

Щабът: Решенията в горещите точки ще се вземат локално (Обзор)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:02, 04.03.2021
Чете се за: 04:50 мин.
Още
Слушай новината

Всяка област с повишена заболеваемост сама ще решава с какви мерки на местно ниво ще спира разпространението на вируса. Това реши националният оперативен щаб. Причината - твърде големите разлики в броя на заразените в отделните региони. От щаба препоръчват спиране на плановия прием в болниците в най-засегнатите области. Вече работи и електронният регистър, чрез който може да изберем дата и час за ваксинация.

В момента, в който третата вълна започна да ни настига, променихме тактиката за овладяване на вируса - решенията в горещите точки ще се вземат локално, а не централизирано. В Бургас спряха плановият прием в болниците. Само месец след като беше закрит ковид сектора в онкологичната болница в града, се налага пак да бъде отворен.

"В понеделник ще имаме готовност за прием. 16 легла са на 4-ия етаж на корпус 1 в КОЦ-Бургас и имаме допълнителна възможност от още 24 легла на 3-ия етаж", каза проф. д-р Христо Бозов, управител на КОЦ-Бургас.

С препоръка да затегнат мерките са още Кюстендил, Враца, Плевен и София.

"Там, където има много лечебни заведения, да кажем както в София, не е задължително това да важи за всички тях, но тези, които са натоварени, тези, които в момента поемат голямата тежест, защото вие виждате, че хоспитализираните вече минаха 5000, трябва да имат възможност да работят и да приемат повече хора", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Трето отделение за ковид болни откриват в болницата в Благоевград. Готвят се за поток от пациенти.

"След две седмици, три... ако дойдете тук, вероятно по това време дворът ще бъде пълен с болни от Ковид, чакащи помощ", каза д-р Петър Георгиев - управител на СБАЛПФЗ-Благоевград.

Заболеваемостта в страната вече наближава 300 на 100 000 души и тепърва ще се увеличава. Обяснението на здравните власти - случаите растат не заради разхлабването на мерките, а заради по заразния британски вариант.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви: "Мерките са разхлабени от три дни, защо въпреки тези три дни, защо има нарастване на случаите от предишните три дни. Това е въпрос, на който трябва да отговорим и това се дължи на британския щам".

Доц. Ангел Кунчев обясни: "След него идва южноафриканския вариант, след него идва бразилският вариант, в момента има изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант, рано е да кажем какви са характеристиките им, рано е да се плашим, но като казах плашим, ще си позволя това последно изречение - даването на тези данни, които са факти, които могат да бъдат проверени плашене ли е на хората или не? А какво би било другото - да ги знаем и да не ги кажем - дали няма да е престъпление срещу общественото здраве?".

Според премиера Борисов хората не спазват достатъчно и малкото мерки, които имаме.

"Не мога да разбера дали не обясняваме правилно, че пандемията е в третата си вълна, в пълен ход, ние сякаш сме свършили с пандемията, тя си е заминала, такова е отношението на хората и не знам кой им внушава, че всичко е преминало", каза Бойко Борисов.

Вече работи и електронната система, чрез която можем да изберем кога и с какво да ни ваксинират в имунизационните пунктове. Първият възможен час за записване е на 11 март. Личните лекари са изключени от системата.

Костадин Ангелов заяви: "Много трудно може да направим 4500 функционалности различни за всеки отделен лекар, иначе мислили сме го и това, но практически е много трудно да се случи".

Ваксинираните с първа доза към този момент ще бъдат служебно добавени в регистъра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4 региона в България с най-ниско икономическо равнище
4 региона в България с най-ниско икономическо равнище
Стопани се оплакват: Биволи унищожават посевите им
Стопани се оплакват: Биволи унищожават посевите им