Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какво трябва да знаем за вота в условията на извънредна обстановка?

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:17, 04.03.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Избори2021
Слушай новината

До 31 март болните от Ковид и карантинираните трябва да подадат в общинската администрация заявления, че ще гласуват с подвижна урна. За да се сформира такава секция, е нужно да има поне 10 заявления от избиратели.

Предизборната кампания започва от утре, 5 март, и ще продължи до 2 април, 3 април е ден за размисъл. В надпреварата за 45-о Народно събрание се включват 22 партии и 8 коалиции.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров каза: "Не могат да се накърняват доброто име и честта на кандидати, не могат да използват гербът и националният флаг като агитационен материал. Не може да се провежда предизборна агитация в държавни и общински учреждения или в такива търговски дружества, в които държавата участва с повече от 50%".

До 31 март хората под карантина ще могат да подават заявление в общината по постоянен или настоящ адрес, че искат да гласуват с подвижна урна. За целта не е необходимо да представят удостоверение, че са карантинирани.

"Органът, който образува секциите и назначава секционната комисия, е длъжен по телефона или по електронна поща да уведоми избирателя, че ще бъде посетен от тази мобилна избирателна комисия", заяви Димитър Димитров.

Мобилните комисии, които ще посещават карантинирани и болни, ще бъдат защитени с костюми, като на медиците в ковид отделенията.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви: "Може да има човек, който е изразил желание за гласуване и да е в тежко състояние. Във всички тези случаи комисията ще влиза така, че той да може да гласува дори, когато е на легло. Огромният процент са в изолация, като контактни, а не толкова тежко болни. Там вече е възможно човекът да гласува и в друго помещение на прага на къщата, така че да не се налага струпването на много хора в затворено помещение".

На предстоящите избори в секциите с над 300 избиратели ще може да се гласува с машини, освен с хартиена бюлетина. Според инструкциите на здравното министерство машините трябва да се дезинфекцират след всяко гласуване.

"Там чакаме все пак фирмите производители да кажат точните си изисквания за начина, но каквито и да са те, ние ще се съобразим и ще бъде осигурен необходимият дезинфектант", каза доц. Ангел Кунчев.

От Оперативния щаб съобщиха, че е в ход имунизацията на членовете на секционните комисии и до 10 март ще бъде поставена първата доза от ваксината на всички, които желаят.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ключови имена липсват в листите на ГЕРБ, "НФСБ-Воля" и ДПС
Ключови имена липсват в листите на ГЕРБ, "НФСБ-Воля" и ДПС
Проф. Атанас Семов: Предстоят избори, за които нямаме партийни програми
Проф. Атанас Семов: Предстоят избори, за които нямаме партийни програми