До 31 март хората под карантина трябва да подадат заявления за подвижна урна

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:00, 04.03.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Политика
цик разясни гласуват хората карантина
Слушай новината

До 31 март хората, болни от Ковид, и тези под карнтина трябва да подадат в общинската администрация заявления, че ще гласуват с подвижна урна. За да се сформира такава секция, е нужно да има поне 10 заявления от избиратели. Това съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Хората, които са под карантина, могат да подадат заявление в общината по постоянен или настоящ адрес. Това може да стане по 4 начина - саморъчно подписано заявление, чрез пълномощник (без да е необходимо да е нотариално заверено), по пощата или факс, по имейл или чрез електронно заявление.

Димитров уточни, че не е нужно избиратели да удостоверяват по някакъв начин, че са под карантина. Той обясни още, че към момента не може да посочи прогнозен брой на мобилните секции за карантинирани, както и колко такива избиратели ще може да посети в изборния ден една такава комисия.

„Справките се прилагат към решението, с което се образува секцията. Обратната връзка, органът, който образува секциите и назначава секционната комисия, е длъжен по телефона или по електронна поща да уведоми избирателя, че ще бъде посетен от тази мобилна избирателна комисия.

Ваксинирането на членовете на секционните комисии вече тече, като някои общини са поели инициатива да информират тези членове по телефон или със съобщение, че могат да се ваксинират срещу коронавирус, ако пожелаят, обясни Димитър Димитров.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заявяваме час за ваксинация онлайн. Вижте как
Заявяваме час за ваксинация онлайн. Вижте как
Подменяме шофьорската книжка вече и за 3 дни
Подменяме шофьорската книжка вече и за 3 дни