НОВИНИ

Как ще плащаме за изхвърления боклук?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
19:47, 04.03.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Поредно отлагане на въвеждане на принципа "замърсителят плаща" при определянето на такса смет. Така и в следващите две години няма да плащаме за толкова боклук, колкото реално изхвърляме. А разходите на общините за депониране на боклука, който не е събран разделно, растат.

Данчева живее в Троян, а преди няколко години заедно със съпруга си строят и голям магазин. За дома си семейството плаща около 20 лева такса смет на година, но за магазина същата такса е над 2000:

Татяна Данчева, жител на Троян, собственик на фирма заяви: "От магазина се изхвърля едно обикновено кошче за боклук два пъти в месеца. От къщата, знаете, през 2-3 дни се изхвърля по едно кошче за боклук".

Семейството се е възползвало от възможността да поръча контейнер за магазина си от общината, за който плаща 600 лева на година. Тази възможност съществува в 70% от общините в България. При домакинствата обаче принципът "замърсителят плаща" не е приложен на практика никъде в страната.

Светла Георгиева от Националното сдружение на общините в Република България заяви: "Това, което ще се промени, когато най-после започнем да изчисляваме на реално изхвърлен отпадък, е, че гражданите, които разделят отпадъците в домакинствата и изхвърлят по-малки количества, ще плащат много по-малка такса. За да се случи това, ние общините имаме да свършим още много работа".

А ако максимално количество боклук се събира разделно, то и разходите на общините за депониране му ще намалеят. Така ще останат и повече пари за събиране на боклука от незаконните сметища:

Засега обаче законодателят реши - отлагаме въвеждането на по-справедливия принцип "замърсителят плаща" за след две години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неуспешно кацане на Старшип - космическият кораб избухна в пламъци
Неуспешно кацане на Старшип - космическият кораб избухна в пламъци
Ключови имена липсват в листите на ГЕРБ, "НФСБ-Воля" и ДПС
Ключови имена липсват в листите на ГЕРБ, "НФСБ-Воля" и ДПС