НОВИНИ

Италия разхлабва мерките от 4 май, училищата остават затворени до септември

италия разхлабва мерките училищата остават затворени септември
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
16:42, 26.04.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Италия ще позволи компании в производството и строителството да възобновят работа от 4 май, като част от плановете за смекчаване на карантината за коронавируса, но училищата ще отворят врати през септември заяви премиерът Джузепе Конте.

В интервю за днешния брой на в. „Република“ той даде най-детайлната визия досега за възстановяване на икономическата дейност, преди правителството да представи пътна карта за премахване на ограничителните мерки в началото на идната седмица.

Конте описа поетапен процес, при който производството ще бъде рестартирано в началото на май, въпреки че отварянето на барове и ресторанти ще трябва да почака по-дълго. Училищата ще останат затворени до септември.

„Работим и в тези часове, за да позволим отварянето на значима част от бизнеса – от производство до строителство на 4 май“, каза Конте. Той уточни, че някои предприятия, определяни като „стратегически“, включващи ориентираните към износ дейности, могат да започнат работа още тази седмица, при условие че имат разрешение от местните власти.

Премиерът отбелязва, че компаниите ще трябва да въведат строги мерки за опазване на здравето, преди да им бъде разрешено да заработят отново.

Според местни медии, на производството, строителството и търговията на едро ще бъде позволено да работят от 4 май, на формите в търговията на дребно – от 11 май, а барове и ресторанти – от 18 май. Но трябва да изпълнят стриктни мерки, които да предотвратяват заразяване.

Премиерът беше предпазлив по темата за отваряне на барове и ресторанти и връщането на туристите през лятото като посочи, че ще бъдат преразгледани правилата за социална дистанция, но няма да бъдат премахнати.

По отношение на придвижването на хора Конте каза, че е още рано за пълна свобода, но се обмисля облекчаване.

Италия въведе на 9 март строги мерки за карантина, включително нареждане на хората да си стоят вкъщи. Сега медии твърдят, че правителството ще позволи свободно движение в градовете, но пътуванията между 20-те региони на страната ще бъдат ограничени. Обмисля се възможност за оборудване на летища и гари с термални камери за идентифициране на пътници с висока температура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1300 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас
1300 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас
Задържаха мъжете, нападнали 88-годишна баба в с. Дъбово
Задържаха мъжете, нападнали 88-годишна баба в с. Дъбово