НОВИНИ

Ивайло Воденов след бронза на Световната купа в Атина: Имаме уникално поколение във фехтовката

Сабльорките Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова завоюваха бронзовите отличия на турнира от Световната купа в Атина.

сабльорките емма нейкова калина атанасова треньорът ивайло воденов бронза световната купа атина
bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 04.03.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Поколението е уникално. След първото място в Ташкент, всички помислиха в световната фехтовка, че е нещо случайно, ние продължаваме. Предната Световна купа станахме четвърти, сега взехме бронзов медал и затвърдихме, че сме сила във фехтовката. Това каза националният селекционер на на тима ни Ивайло Воденов в предаването "Денят започва".

Специалистът гостува в студиото на "Денят започва" със сабльорките Емма Нейкова и Калина Атанасова, които спечелиха бронзов медал в отборното състезание при жените на турнира от сериите Гран при в Атина през уикенда.

Освен тях за отличието се пребориха и Йоана Илиева, и Олга Храмова.

"Психиката и комплексното действие е много важно и при възрастта. Ние сме най-младият отбор в света в момента. Отборът ни е с 17-19-годишни, имаме и едно по-възрастно момиче. Докато отборът, който е четвърти, пети, всички са около 30-годишни. Психиката, физиката и опитът на 30-годишните е различна от 18-годишните, важното е да ги концентрирам точно преди срещата", обясни Ивайло Воденов.

Емма Нейкова сподели, че се наслаждава повече на медалите спечелени с отбора.

"И при мен е по същия начин. Миналата година на световното за девойки в Пловдив взехме трето място с Емма и това беше един от най-хубавите дни, които сме имали. Сега в Атина пак не може да се опише чувството да си там, на стълбичката", каза и Калина Атанасова.

Калина Атанасова заяви, че спечеленият бронзов медал от Световната купа в Атина е вследствие на подкрепата между съотборничките.

"Беше уникално. Йоана Илиева завършваше всичките двубои, влизаше нахъсано с желание, и цялата подкрепа беше много важна", обясни Атанасова.

"Всички бяхме притеснети в първия двубой срещу Азербайджан, тогава Йоана показа много стабилна психика и доведе боя до победа", коментира още Калина Атанасова, която завърши на пето място на еврошампионата за девойки в Неапол.

Емма Нейкова, която спечели титлата на сабя в Неапол преди две седмици, коментира представянето си.

"Първо чух съветите на треньора ми, бях притеснена, после се замислих и си казах, че трябва да се успокоя, че не само един първи път съм правила това обръщане, и че всичко е възможно", разказа за полуфиналната си среща златната медалистка Емма Нейкова.

"Обръщането на резултата на полуфинал беше много трудно от 8:3. Имаше само една минута и трябваше да се концентрира и да направи новите неща като указания", обясни и треньорът Ивайло Воденов.

Вижте целия разговор във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ланс победи Олимпик Лион като гост във френската Лига 1
Ланс победи Олимпик Лион като гост във френската Лига 1
Шест нови случая на КОВИД-19 за последното денонощие
Шест нови случая на КОВИД-19 за последното денонощие