НОВИНИ

Иван Гешев внесе в КС искане за обявяване на противоконституционно закриването на спецправосъдието

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:39, 04.05.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
иван гешев прокуратурата единствената преграда българските граждани беззаконието
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Главният прокурор внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗИДЗСВ), които се отнасят до закриването на специализираните съдилища и прокуратури и съответните следствени органи, до статута на магистратите и служителите, промяната в подсъдността на наказателните дела, сроковете за влизане на определени текстове от закона в сила.

Приетият от 47-ото Народното събрание Закон за изменение и допълнение на ЗСВ не само не гарантира защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица, но рефлектира негативно и върху наказателния процес поради заложени в него сериозни проблеми и дори опасност от парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените производства, се посочва в искането.

Предвидените условия и ред за преназначаване на магистратите може да се разглеждат като посегателство върху самостоятелността на съдебната власт, което нарушава принципа на разделение на властите.

Разпоредбите за прехвърляне на делата в други органи на съдебната власт създават условия за застрашаване на правната сигурност. Прехвърлянето на тези дела в Софийския градски съд и окръжните съдилища в страната ще рефлектира върху бързината и ефективността на правораздаването, тъй като то е свързано с необходимостта от материална и техническа обезпеченост, с осигуряване на подходящи условия за разглеждането им с оглед спецификата на делата.

За съдебните състави ще бъде необходимо време да се запознаят с тях и да ги насрочат в разпоредително заседание. За някои дела това забавяне може да има необратими отрицателни последици, свързани с демотивиране на свидетели, с изтичане на погасителната давност за преследване на отделни престъпления и др, посочват от прокуратурата.

В искането се обръща внимание, че две от преходните и заключителни разпоредби на ЗИДЗСВ задължават ВСС да преназначи магистратите от специализираните структури според въведени задължителни квоти, при това по неясни критерии, генерирайки правна несигурност и риск от неправомерно допускане на предимство на едни и дискриминиране на други прокурори, съдии и следователи.

Според прокуратурата е противоконституционно законодателното решение и относно съдебните заседатели, според което с влизане в сила на закона мандатът им се прекратява. Създава се пълна неяснота и относно уредбата на трудовите правоотношения на съдебната администрация - нарушава се правото на свободен избор на мястото на работа, тъй като едно от измененията предвижда принудително и произволно преместване на служители, се посочва още в искането на главния прокурор.

Някои от разпоредбите от Закона за изменение и допълнение на ЗСВ (ЗИДЗСВ) влизат в пряко противоречие с НПК, а Конституционният съд неведнъж е изтъквал изискването за яснота, непротиворечивост и прецизност на законите. Закриването на цял вид специализирани съдилища и прокуратури без необходимите гаранции за защита на правата и интересите на гражданите, както и за несменяемостта на магистратите, ще затрудни съществено нормалното функциониране на съдебната власт и изпълнението на международните договори, по които България е страна, посочват още от прокуратурата.

Главният прокурор посочва, че в правомощията на законодателя е да преценява как да се уредят конкретните обществени отношения, но закриването на специализирането правосъдие без наличие на необходимост и конкретен обществен интерес накърнява установения в основния закон принцип, че България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната.

Цялото искане на Главния прокурор до Конституционния съд четете тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив привлече нигерийски нападател
Ботев Пловдив привлече нигерийски нападател
ВМРО организира протест пред МС под надслов "Не предавай Македония"
ВМРО организира протест пред МС под надслов "Не предавай Македония"