НОВИНИ

Иван Лебанов: Българинът винаги може да поднесе изненадата

иван лебанов българинът винаги поднесе изненадата
bnt avatar logo
от БНТ
22:25, 06.02.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Други
Слушай новината

Първият медалист на България от Зимни олимпийски игри Иван Лебанов гостува в предаването на БНТ "Олимпийски върхове".

На 13 февруари, 1980 година, по време на XIII Зимни олимпийски игри, които се провеждат в Лейк Плесид, САЩ, Лебанов печели бронзов медал за страната ни в ски-бягането на 30 км дистанция.

42 години по-късно, на същата дата България отново ще има свои представители на зимна Олимпиада, когато Алберт Попов и Камен Златков ще участват в стартовете от ски-алпийските дисциплини.

"Като специалист в зимните спортове, самото участие на български спортисти за Зимна Олимпиада е успех, защото извоюването на квоти е много трудно. Пожелавам им да реализират собствените си възможности и да вярват в успеха. Българинът винаги може да поднесе изненадата. Надявам се успехът тогава да е на наша страната", заяви Лебанов.

Бронзовият медалист от Игрите в Лейк Плесид изрази разочарованието от липсата на единствения ни представител в ски-бягането Симеон Деянов, който пропуска Олимпиадата в Пекин заради COVID-19.

"Ски-бягането може би е най-силната дисциплина в зимните спортове, там изненадите са по-малко. Надявах се Симеон Деянов да напредне и да се реализира на следващите Олимпийски игри. На този етап България не е в позиция да се надявам на олимпийски медал в ски-бягането", каза Иван Лебанов.

Въпреки че страната ни не е в позиция да се надявам на олимпийски медал в ски-бягането, Лебанов смята, че има талантливи ски-бегачи сред юношите и девойките, които под добро треньорство биха донесли успех за България в този спорт.

"Има юноши и девойки, които имат потенциал. Ако попаднат в добри треньорски ръце, резултатите няма да закъснеят. С много трудолюбие и постоянство ще осъществят мечтата си", завърши Иван Лебанов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик надигра категорично Монтана във волейболното първенство
Нефтохимик надигра категорично Монтана във волейболното първенство
Анди Мъри планира да пропусне сезона на клей
Анди Мъри планира да пропусне сезона на клей