НОВИНИ

Иван Петков: Готови сме да влезнем в битката за медалите на Евроволей 2021

bnt avatar logo
от Калоян Николов
14:39, 14.10.2020
Чете се за: 01:42 мин.
Български волейбол
иван петков готови сме влезнем битката медалите евроволей 2021

След близо 15 години Иван Петков напусна волейболния шампион Марица. Новото предизвикателство в кариерата му е украинският първенец Прометей (Камянске).

Специалистът остава селекционер на националния отбор за жени, който се готви за европейското догодина, на което България е един от домакините заедно с Румъния, Сърбия и Хърватия.

Преди да отлети за Украйна, специалистът даде интервю за федерацията ни по волейбол.

Променя ли се по някакъв начин работата ви в на националния отбор след преминаването в Прометей?

- По никакъв начин. Националният отбор на България е залегнал в договора ми и нямам никакви притеснения. В новия ми клуб ще се съобразяват напълно с него. За Прометей е чест, че аз водя и България.

Как ще следите вашите състезателки?

- Както и досега. Повечето от тях играят в чужбина. Непрекъснато гледам видеа, следя статистики. В постоянен контакт по телефона сме. Знам всяка от състезателките как се представя, дали е здрава и дали има проблеми. Комуникацията не е била никакъв проблем и няма да бъде.

Кога планирате да съберете състезателките на лагер?

- На 20 април. Това е отправната дата в последния етап от подготовката ни за европейското първенство.

Коментирахте ли с президента Любо Ганев решението да смените работата?

- Разбира се. Първо г-н Ганев и шефовете на Марица разбраха, че имам предложение от Прометей, което ми харесва. От тях зависеше, че нещата могат да се получат. И когато получих подкрепа, дадох отговор на украинците.

Защо напускате Марица?

- В живота идва момент за промяна. 15 години бях в Марица и дадох всичко от себе си. В неделя имам рожден ден. С новата година от живота ми ще стартира и новата ми работа. Ръководството на Прометей се постара да ме убеди. През годините съм имал доста предложения, които съм отказвал. И причината винаги е била в проекта. При Прометей виждам амбиция, цели и идея как да се постигнат успехи. Затова се съгласих, но не ми беше лесно. Марица ми даде много Ц и като треньор, и като личност. Никой не знае колко дълго ще продължи новата ми работа.

Възможно ли е завръщане в Марица?

- Естествено, че един ден може и да се върна. Това би се случило, ако е добре и за двете страни. Аз винаги ще съм част от семейството на Марица. Познавам процесите там, дълго работихме заедно. Марица е клуб, който работи в перспектива и надгражда.

Краят на годината наближава, а с него и дните до Евро 2021. Увеличава ли се напрежението?

- Няма напрежение, а има огромна отговорност. В колектива сме положително настроени. Виждам дух и желание за добро представяне - особено у по-опитните състезателки. За всички ни е страхотно, че турнирът ще бъде и на наша земя. За последно се е случило през 2001 година във Варна. Трябва да сме добре подготвени, за да оправдаем очакванията. Показахме на големите, че сме сила. Вече ми се иска да влезем в битката и за медалите.

България взе и световно първенство за младежи до 21 години. Какво означават тези две събития за българския волейбол?

- Попадаме все повече в очите на волейболния свят. България се доказа като добър домакин и организатор. Похвално е за федерацията и хората, които работят там. Радвам се и от отношението на държавата, която помага да се случат толкова хубави неща за нашия волейбол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гигс: Имаме нужните играчи, за да победим България
Гигс: Имаме нужните играчи, за да победим България
Треньорът на Исландия е под карантина преди мача с Белгия
Треньорът на Исландия е под карантина преди мача с Белгия