НОВИНИ

Издигат официално знамето на Пилон „Рожен“ с тържествена церемония на 13 юли

издигат знамето пилон bdquoроженldquo тържествена церемония юли
bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 11.07.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Успешно приключиха тестовете за издигане на знамето на 111-метровия Пилон „Рожен“ в Родопите, съобщиха от Фондация „Наследство в бъдещето“. Техническите проби бяха в продължение на три дни в различни часове и метеорологични условия. Оптималното издигане на трибагреника с площ от 1110 кв. м до върха на пилона е с продължителност между пет и седем минути.

Официалното издигане на националния флаг на Република България на 111 метра височина ще бъде в 21.00 ч. на 13 юли, ден преди началото на Роженския събор. Съборът ще се проведе през следващите три дни - от 14 до 16 юли.

Празничната програмата за откриването на монумента на българското знаме на 13 юли ще започне в 18.00 ч. с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. В тържествения спектакъл от 19.00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, песни за България в изпълнение на бесарабската българка Лилия Семкова, Християна Лоизу и Хор „Ваня Монева“. Специална програма, посветена на българското знаме, от 20.00 ч. ще представят Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

28 послания ще стоят в основата на 111-метровия пилон с българското знаме на Рожен

Националният флаг ще бъде внесен от 300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“, „Родолюбие“ и „Бага-Тур“. След издигане на знамето вечерта ще продължи с шоу-заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания, както и деца от България на възраст между 7 и 11 години. Ще има и българско хоро, съобщиха още от фондацията.

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона символизира територията на България от 111 000 кв. км. В основата му има плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на Фондация „Наследство в бъдещето“, а проектът се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Пилонът на раздора - "за" и "против" изграждането на съоръжението на Рожен

На 19 юни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че поземленият имот, където се строи 111-метровият Пилон „Рожен“ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Проверката беше направена от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян по сигнал на „Сдружение за дива природа Балкани“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов започна с победа на турнир от сериите „Чалънджър“
Димитър Кузманов започна с победа на турнир от сериите „Чалънджър“
Температури над 40 градуса се очакват от петък в Гърция
Температури над 40 градуса се очакват от петък в Гърция