НОВИНИ

Изгубени туристи в Котленския Балкан бяха открити при спасителна операция

изгубени туристи котленския балкан бяха открити спасителна операция
bnt avatar logo
от БНТ
13:43, 29.05.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Изгубени туристи в Котленския Балкан бяха открити при спасителна операция. Координацията между екипите на пожарникари, планински спасители, служители от МВР - Сливен и Спешна помощ е осъществена от оператори на телефон 112.

Сигналът за инцидента бил подаден в 19.49 ч. вчера. Туристите заявили, че не знаят точното си местонахождение в Котленския Балкан и разполагат с един мобилен телефон, чийто оставащ заряд на батерията е нисък. Операторът незабавно осъществил координация между Планинска спасителна служба, местната пожарна служба, Спешна помощ, МВР - Сливен и дежурни в община Котел и Областна администрация - Сливен.

Благодарение на внедрената в „Национална система 112“ разширена мобилна локализация на територията на България, изгубените мъже били локализирани, а координатите на тяхното местоположение – предадени на спасителните екипи. Организираната издирвателна акция, в която се включили планински спасители и екип на пожарната, приключила успешно около 00.30 ч. Туристите били открити в добро здравословно състояние и успешно изведени от планината.

Услугата AML бе внедрена в „Национална система 112“ в началото на февруари 2022 г. Тя е част от новите операционни системи на смартфоните, която автоматично активира местоположението на обаждащия се и го изпраща до телефон 112 в случай на инцидент, с което се оптимизира времето за реакция и оказване на помощ. Подаваната информация е достъпна само за операторите на спешния телефон и са спазени изискванията на националното законодателство по защита на личните данни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-министър Стоян Андонов даде старт на лекоатлетически турнир в Перник
Зам.-министър Стоян Андонов даде старт на лекоатлетически турнир в Перник
Антоанета Костадинова се класира за финала на 25 м. пистолет на европейското първенство по спортна стрелба в Хърватия
Антоанета Костадинова се класира за финала на 25 м. пистолет на европейското първенство по спортна стрелба в Хърватия