НОВИНИ

Изкуствен интелект в полза на Тръмп - фалшивите снимки станаха част от предизборната надпревара в САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:52, 06.03.2024
Чете се за: 04:35 мин.
По света
изкуствен интелект полза тръмп фалшивите снимки станаха част предизборната надпревара сащ
Слушай новината

Доналд Тръмп сред млади, щастливи и усмихнати афроамериканци - такива снимки масово се разпространяват в социалните мрежи, в момент когато предизборната кампания за президентските избори навлезе в решителна фаза. Снимките изглеждат съвсем истински, но не са.

BBC разкри, непосредствено преди супервторника, че те са създадени с помощта на изкуствен интелект. Недостатък на повечето платформи, чрез които се генерира подобно съдържание, е че не успяват да възпроизведат с точност човешката ръка. Точно такъв е случаят и при една от снимките с Тръмп - лявата ръка на един от мъжете на снимката е с липсващ пръст. Ръката на друг мъж пък не е добре оформена.

Проблем има и с ръцете на самия Тръмп на друга снимка

Според Black Voters Matter - група, насърчаваща чернокожите да гласуват, манипулираните снимки прокарват “стратегически наратив”, предназначен да внуши колко е популярен Тръмп сред чернокожата общност. Важен елемент тук е, че именно тези избиратели бяха ключови за кампанията и победата на президента Джо Байдън през 2020 г.

Макар и да са много споделяни в мрежите, няма очевидна връзка с кампанията на Доналд Тръмп, а изглежда са създадени и разпространявани от американски гласоподаватели.

Радиоводещият от Флорида Марк Кей и екипът му създават снимка, на която Тръмп е заобиколен от група чернокожи жени на парти - споделена във Фейсбук, където Кей има над един милион последователи. Той публикува статия за подкрепата на чернокожите гласоподаватели за Тръмп и прикачва именно тази снимка. От коментарите във Фейсбук се вижда, че някои от потребители са повярвали, че е истинска. Марк Кей отговаря:

“Ако избирател гласува по един или друг начин, само защото е видял снимка във Фейсбук, това е негов проблем, а не на публикацията”.

Другата снимка, на която Тръмп е заобиколен от чернокожи младежи, е дело на сатиричен акаунт, пълен с изкуствено генерирани снимки на бившия президент на САЩ. Вниманието към поредното им творение се засилва, когато снимката заживява свой живот, споделяна широко в мрежите с твърдението, че Тръмп е спрял кортежа си, за да се срещне с тези хора.

BBC разкрива, че човекът зад профила с име Shaggy е мъж от Мичиган, горещ привърженик на Тръмп. Публикацията му в Екс е видяна над 1,3 милиона пъти - някои потребители са я докладвали, но други са повярвали.

Тръмп не за първи път е използван за създаването на изображения от изкуствен интелект с неговия образ. Преди година британският блогър и основател на групата разследващи журналисти "Белингкат" Елиът Хигинс пресъздаде “ареста” на бившия президент на САЩ, без да подозира какъв фурор ще предизвика сатирата.

Да се създаде фалшиво съдържание посредством изкуствен интелект не е затруднение, особено заради наличието на безплатни платформи. Опитахме и ние. Задавайки ключовите думи “Доналд Тръмп заобиколен от чернокожи поддръжници” получихме следните резултати:

Междувременно в САЩ върви дебат за навлизането на изкуствения интелект в обществото - мрежите да инвестират повече за идентифицирането и предотвратяването на разпространението на потенциално подвеждащи изображения, създадени посредством изкуствен интелект. Както и за отговорността на компаниите разработчици, преди да пуснат свой продукт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Очаквам малки смени в кабинета, нямаме време за дълги преговори
Асен Василев: Очаквам малки смени в кабинета, нямаме време за дълги преговори
Белоглаво лешоядче се излюпи за първи път в зоопарка в Стара Загора
Белоглаво лешоядче се излюпи за първи път в зоопарка в Стара Загора