НОВИНИ

Изложба за преброяванията у нас тръгна из страната

изложба преброяванията нас тръгна страната
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 04.09.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Изложба с графики и данни от всички преброявания на населението у нас бе открита в Русе.

Тя е разположена на централния площад на града, пред Съдебната палата, а на откриването ѝ присъстваха кметът на община Русе Пенчо Милков и представители на териториалното статистическо бюро. Изложбата е свързана с 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд в България, което започва на 7 септември 2021 година.

Такава изложба беше организирана и на Моста на влюбените при Националния дворец на културата в София. На 13 септември тя ще бъде открита едновременно в Пловдив и Варна.
По 30 пана на български и английски език разкриват огромното богатство от демографски и социално-икономически данни, които родната статистика е събрала по време на преброяванията.

Колко е населението на България, колко са мъжете и жените, какъв е броят на домакинствата, в какви жилища и при какви условия живеят българите, какви са професиите, образователното ниво и икономическата им активност, колко са столетниците в България - за тези и още много други интересни факти разказват инфографиките, които Националният статистически институт е подготвил, за да запознае гражданите с живота на българското общество от 1880 г. до днес.

Данните, представени в изложбата, са още едно доказателство за ролята на преброяванията в историята на страната ни. Неслучайно мотото на настоящото преброяване е "Включи се, защото си важен!“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японската принцеса Мако се отказва от богатство, за да се омъжи за обикновен човек
Японската принцеса Мако се отказва от богатство, за да се омъжи за обикновен човек
Гледайте на живо по БНТ 3: Украйна - Франция, квалификация за Мондиал 2022 в Катар
Гледайте на живо по БНТ 3: Украйна - Франция, квалификация за Мондиал 2022 в Катар