НОВИНИ

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно в главата

Предстои активна рехабилитация, а лекарите са оптимисти.

bnt avatar logo
от БНТ
11:22, 10.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Изписаха 2-годишното дете с огнестрелно нараняване в главата, транспортирано с хеликоптер от Враца. След месец лечение в университетската болница "Пирогов" момченцето се прибира у дома. В края на април 2024 г. детето беше изведено от реанимация.

Вечерта на 13 април, хеликоптер транспортира по спешност 2-годишно дете след огнестрелно нараняване в главата с въздушна пушка.

В момента, в който състоянието му позволи, екипът на проф. Габровски го оперира по спешност. Пироговските неврохирурзи извадиха проектила преминал през едната мозъчна хемисфера на детето. Това спомогна състоянието му да се стабилизира по-бързо.

След операцията детето беше настанено за интензивно лечение детската реанимация на университетската спешна болница "Пирогов" в продължение на повече от 2 седмици.

"Детенцето става, може да се движи, има някакви дефицити, но те са нормални при такава трамва. Всичко е обратимо и се надяваме, че всичко това ще приключи с един положителен резултат. Благодарение на блестящата работа на хората тук това дете има бъдеще", заяви д-р Валентин Димитров, директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Към момента състоянието на 2-годишното дете не изисква то да остане за лечение в спешната болница. Оттук нататък му предстои активна рехабилитация, а лекарите са оптимисти.

"Лекуващите лекари бяха много. Работата при нас е екипна и тя не може да бъде свършена само от един човек. Хубавата новина е, че един нелеп нещастен случай, с едно много малко дете, който можеше да завърши трагично, завършва с положителен резултат. Изписваме детето от болницата в добро общо състояние и възможност то да бъде обгрижвано от семейството. То ще има нужда от продължаваща терапия, за да се компенсират дефицитите в състоянието му, вследствие на тази травма, но ние вярваме, че те ще бъдат преодолени. Тук се надяваме на пълен положителен резултат, само че е необходимо време", посочи още д-р Димитров.

Огнестрелното нараняване, заради което беше транспортирано детето, е изключително тежко. Проникващите огнестрелни наранявания са с много висок процент смъртност и спасяването на живота на такъв пациент е голям медицински успех, отчитат от УМБАЛСМ "Пирогов".

За последните 9 години това е втория пациент с подобна травма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реорганизират движението на влаковете от София за Северна България
Реорганизират движението на влаковете от София за Северна България
Николо Барела ще стане най-скъпоплатеният италианец в Серия А
Николо Барела ще стане най-скъпоплатеният италианец в Серия А