Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Изплащат добавката от 75 лв. за насърчаване на ваксинацията от 1 февруари

от БНТ
08:48, 21.01.2022
5949
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
пристигат първите ваксини деца здравният министър събира съвет заради ниската ваксинация
Слушай новината

Националният осигурителен институт започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина.

Сумата се изплаща независимо от вида и размера на пенсията, както и без значение възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията и се изплаща само веднъж.

Информацията за хората, които имат право на тази еднократна добавка, се получава по служебен път в НОИ от Министерството на здравеопазването.

На пенсионерите, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, НОИ ще изплати добавките от 1 февруари т.г. с парични преводи, предхождащи редовното месечно изплащане на пенсиите с графика от 7 февруари.

Според данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването, това първо плащане ще обхване 694643 пенсионери.

Добавката за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19 ще се изплаща еднократно и на пенсионери, които имат завършен ваксинационен курс в периода 1 януари – 30 юни 2022 г., от първия работен ден и в следващите месеци.

Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването

Допълнителните 75 лева към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил въпросната информация от здравното министерство.

Пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще получат добавката от 75 лева в личните си сметки.

За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на всеки месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си.

За пенсионерите, на които пенсиите се превеждат в други държави, добавката от 75 лв. ще се изплаща към пенсията за съответния месец в установените досега срокове.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции, уточняват от НОИ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След високите сметки: Ще поскъпне ли билетчето за градския транспорт във Варна?
След високите сметки: Ще поскъпне ли билетчето за градския транспорт във Варна?
Треньорът на Джокович за последствията от скандала: Новак е силен, ще се възстанови
Треньорът на Джокович за последствията от скандала: Новак е силен, ще се възстанови