НОВИНИ

Изпратиха на Венецианската комисия проекта за промени в Конституцията

министър атанас славов отваря шанс една реформирана отчетна прокуратура
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
11:22, 07.08.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на правосъдието Атанас Славов изпрати на председателя на Венецианската комисия Клер Бази Малори проекта за промени в Конституцията, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Молбата към Комисията за демокрация чрез право на СЕ (Венецианската комисия) е за „спешно становище по проекта на най-ранен етап“. Към писмото е приложен проектът за изменения в основния закон.

Министър Славов изказва благодарност на Клер Бази Малори за предходните експертни становища на Венецианската комисия по механизма за разследване на главния прокурор, окончателно гласуван от настоящия парламент.

В писмото си Славов заявява:

„С цел по-нататъшен напредък в усилията ни за установяване на върховенство на закона в България стартирахме процедура за промени в Конституцията, включително за да изпълним докрай препоръките на Венецианската комисия. За успешния финал на този процес бихме искали да получим спешно становище по проекта на най-ранен етап“.

Атанас Славов е посочил още в писмото основните предлагани изменения в основния закон - ограничаване правомощията на главния прокурор до административен ръководител на Върховната прокуратура; повишаване на независимостта на съдебния Инспекторат; преобразуване на сегашния Висш съдебен съвет чрез отделяне от него на Прокурорски съвет с мнозинство от членове, избирани от парламента; промени във формирането и правомощията на служебните правителства.

Пакетът от конституционни промени, в превод на английски език, ще бъде предоставен по официален път на Комисията от Министерството на външните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболните национали започнаха подготовка за олимпийската квалификация
Баскетболните национали започнаха подготовка за олимпийската квалификация
Даниел Еванс спечели турнира по тенис във Вашингтон
Даниел Еванс спечели турнира по тенис във Вашингтон