НОВИНИ

"Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" предлагат ремонт на Закона за личната помощ

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:35, 20.04.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Политика
изправи мутри вън такъв народ предлагат ремонт закона личната помощ
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ремонт на Закона за личната помощ предлагат "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ". Проектът предвижда отпадане на сегашните критерии за достъп до лична помощ.

Предложението е право на асистент да има всеки, чието увреждане е ограничило способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието.

В момента хората имат право на до 168 часа лична помощ месечно. В проекта ограничения на часовете за асистентска подкрепа няма.

Предвижда се хората да я получават от няколко пъти на месец до повече от 4 пъти на ден според степента на зависимост, която ще определят социалните работници.

"Този закон би струвал допълнително на бюджета 80 млн. лева. Като в това се предвижда и повишеното заплащане на личните асистенти считано от 1 юни в размер на 1,4 спрямо минималната работна заплата", каза председател на ПГ "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

"С подкрепата си към Закона заявяваме нашата отговорност, нашата последователност в действията си и готовност да подпомогнем социалния сектор и хората в нужда", каза Теодора Пенева от "Има такъв народ".

"Докато Законът не бъде възстановен и гласуван в текст - същият текст, който беше гласуван през 2018 г., ние продължаваме да протестираме", каза Вера Иванова от "Системата ни убива".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще намерят ли ГЕРБ подкрепа от другите партии за съставяне на правителство?
Ще намерят ли ГЕРБ подкрепа от другите партии за съставяне на правителство?
Ново разследване: Членове на ГРУ са искали достъп до складовете в Чехия, преди да избухнат
Ново разследване: Членове на ГРУ са искали достъп до складовете в Чехия, преди да избухнат