НОВИНИ

Израел се споразумя с Хамас, освобождават 50 заложници

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:31, 22.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Правителството на Израел одобри споразумение с радикалната групировка Хамас, според което ще бъдат освободени най-малко 50 заложници.

Това ще се случи в рамките на 4 дни, в които огънят в Газа ще бъде прекратен.

В изявление, разпространено от офиса на премиера Бенямин Нетаняху се казва, че правителството е задължено да върне у дома всички заложници, и че първата фаза за постигането на тази цел е очертана - ще бъдат пуснати най-малко 50 жени и деца.

В позицията се казва още, че освобождаването на всеки следващи 10 души ще означава удължаване на временното примирие с един ден.

Споразумението получи зелена светлина след продължителна среща на израелското правителство. Като преди нея, премиерът Нетаняху подчерта, че военните действия ще продължат до постигането на целите на Израел, сред които е пълното унищожаване на Хамас.

Радикалната групировка също потвърди сделката и допълни, че заложниците ще бъдат освободени в замяна на 150 палестински жени и деца, държани в затвори в Израел. Според Катар, който е един от медиаторите в сделката, спирането на огъня ще бъде обявено в следващите 24 часа.

В изявление, разпространено от офиса на премиера Бенямин Нетаняху се казва, че правителството е задължено да върне у дома всички заложници, и че първата фаза за постигането на тази цел е вече очертана.

Ще бъдат освободени най-малко 50 жени и деца. Това ще се случи в рамките на 4 дни, в които огънят в Газа ще бъде прекратен. В допълнение - ако Хамас пуска допълнително по 10 заложници, това ще удължава временното примирие с един ден.

Премиерът Нетаняху подчерта, че Израел остава във война и военните действия ще продължат до постигането на целите на Израел, сред които е и пълното унищожаване на Хамас. Радикалната групировка обяви, че в замяна ще бъдат освободени 150 палестинци - предимно жени и деца, които са в затвори в Израел. По силата на споразумението, в Газа ще бъде допусната хуманитарна помощ, включително и гориво. Смесица от радост и притеснение - вълненията на близките на заложниците.

"От една страна съм щастлив. От друга - притеснен. Защото никой не ми е казал, че моето семейство ще е сред освободените. Разбирате ли? В Газа има 40 деца, те ще освободят само 30. Къде са другите? Не знам. Надявам се всички да бъдат освободени", заяви роднината на общо седем заложници Гилад Корнголд.

"Когато чух за споразумението между Израел и Хамас се почувствах толкова разочарована. Защото не знам дали моята Гали ще бъде в този списък, с прибиращите се. Искам си я - възможно най-бързо", каза майка на похитено момиче.

Според анализатори, сделката ще осигури "животоспасяваща пауза".

"Мисля, че и двете страни приемат сериозно ангажиментите си към това примирие. Фактът, че изминаха 46 дни преди да бъде договорено първото прекратяване на огъня, трябва да ни говори много. Съединените щати, Катар, както и египтяните работиха много усилено зад кулисите, за да гарантират успеха на това примирие, чийто условия са много сложни", подчерта Анас Айктаит.

"Няма абсолютно никакво доверие между Хамас и Израел. Доверието обаче е между посредниците, така че катарците и американците, както и египтяните, са дали гаранции както на Хамас, така и на Израел, че примирието ще бъде спазено", допълва Айктаит.

Палестинският президент Махмуд Абас приветства споразумение между Хамас и Израел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен също изрази задоволство от сделката и добави, че комисията ще ще направи всичко възможно, за да използва тази пауза за увеличаване на хуманитарната помощ за Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ролинг стоунс" обявиха турне през 2024 г.
"Ролинг стоунс" обявиха турне през 2024 г.
Тестват BG-ALERT в София, Софийска област, Благоевград, Кюстендил и Перник
Тестват BG-ALERT в София, Софийска област, Благоевград, Кюстендил и Перник