НОВИНИ

Изригването на вулкана на о-в Ла Палма засега не засяга въздушния трафик

изригването вулкана палма засега засяга въздушния трафик
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:52, 21.09.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Изригването на вулкана на остров Ла Палма, който е част от архипелага на Канарските острови, засега не засяга работата на летищата в региона, съобщиха от пресслужбата на местното представителство на летищния оператор в Испания.

Всички летища на Канарските острови, включително и това на Ла Палма, работят, а полетите се осъществяват без проблеми, се казва в съобщението. От там подчертават, че не са регистрирани сериозни произшествия, а изригването на вулкана не засяга въздушния трафик на Канарските острови.

На 19 септември вулканът в района на Ел Пасо изригна, а от кратера му започна активно изхвърляне на вулканични материали. Потоците от лава вече са разрушили повече от 150 къщи, а от съображения за сигурност властите евакуираха около 6000 души.

В сърцето на дракона - остров Ла Палма след избухването на вулкана (ГАЛЕРИЯ)

За момента няма съобщения за пострадали. Експертите чакат кога потоците от лава ще достигнат крайбрежието, тъй като при контакт на разтопената вулканична маса със солената вода може да се стигне до взривове и изхвърляне на вредни газове.

По-рано премиерът на Испания Педро Санчес отлетя за Ла Палма. Той увери медиите, че властите ограничават избухването на пожари, а в операцията участват военните и цивилната гвардия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Галъп": 45% от българите не са се ваксинирали и няма да го направят
"Галъп": 45% от българите не са се ваксинирали и няма да го направят
"Една българка" на Вазов оживява в моноспектакъл
"Една българка" на Вазов оживява в моноспектакъл