НОВИНИ

Изследване на "Екзакта": Все повече българи одобряват членството ни в НАТО

изследване екзакта все повече българи одобряват членството нато
bnt avatar logo
от БНТ
13:11, 26.06.2020
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

От началото на годината няма промени в одобрението на ЕС, но се регистрира ръст на одобрението за членството ни в НАТО.

Това показват данни от изследване на социологическа агенция "Екзакта", проведено в периода 6-13 юни, сред 1005 пълнолетни българи в 89 населени места на страната.

"През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС", коментират социолозите.

Според данните 71% от анкетираните от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19 на сто не го одобряват.

В София обаче, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, се регистрира критичност към Брюксел над средната за страната, коментират от "Екзакта".

От края на миналата година досега с 4% нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60 процента, а 25 на сто не го одобряват, изтъкват още анализаторите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Випуск 2020-а: Усмивки на столчета в двора на Немската
Випуск 2020-а: Усмивки на столчета в двора на Немската
Банев в съда: 20 месеца съм под строг тъмничен режим
Банев в съда: 20 месеца съм под строг тъмничен режим