Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Източват язовир край Кюстендил заради пробив в язовирната стена

от БНТ , Източник: БНР
16:38, 13.06.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
източват язовир кюстендил заради пробив язовирната стена
Снимка: Архив
Слушай новината

Язовир "Брестница" край Кюстендил се източва, след като вода е пробила под стената, каза кметът на Общината Петър Паунов.

За аварийната ситуация при язовира е сигнализирала жена, която обработвала градината си наблизо. Избила водата под корените на огромно дърво до изпускателния кран на язовира, самият кран е напълно изправен. Веднага е изпратен екип и тежка техника, която до снощи успяла да изкопае участък, по който водата е насочена по близкото дере.

Няма опасност от скъсване на стената, тя е земно насипна, каза кметът Петър Паунов, който до овладяването на ситуацията е бил на мястото.

"Колегите цяла нощ стояха до язовира в Брестница. Имаме пробив от вчера. Ситуацията е овладяна, къщата, която беше застрашена – по никакъв начин няма притеснения за нея. Веднага бе изработена с техника отвеждаща вада, която заусти водата в дерето. В момента източваме язовира… Язовирът ще бъде източен вероятно тази вечер или утре сутринта окончателно. В момента водата се отвежда в река Бащица по това дере абсолютно безопасно."

Очаква се до края на деня язовирът да бъде източен напълно. Рибата в него ще бъде събрана и пусната във водоем наблизо, каза експертът по управление на кризи на Общината Ивайло Чалъков.

Обемът и капацитетът на строения за нуждите на ТКЗС преди десетилетия язовир е около 28 000 куб. м, дълбочината му е до 4 м, водната му площ е на 60 м дължина и 30 м широчина, казаха специалисти. Обектът е общински.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив привлече младежки национал от градски съперник
Локомотив Пловдив привлече младежки национал от градски съперник
Лоренцо Мичели: Имаме шансове да останем в Лигата на нациите, но ни трябват победи
Лоренцо Мичели: Имаме шансове да останем в Лигата на нациите, но ни трябват победи