НОВИНИ

Извънредни мерки за сигурност в САЩ заради очакваното обвинение срещу Тръмп

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:41, 21.03.2023
Чете се за: 04:30 мин.
САЩ
извънредни мерки сигурност сащ заради очакваното обвинение тръмп
Слушай новината

Извънредни мерки за сигурност, засилено полицейско присъствие и барикади бяха издигнати във Вашингтон, Флорида, Ню Йорк и Лос Анджелис в очакване срещу бившия президент Доналд Тръмп да бъде повдигнато обвинение, че по време на предизборната кампания през 2016 г. тайно е платил на порнозвезда, за да не разпространява компромати срещу него. Тръмп вече призова за протести в негова защита. Ако обвинителният акт бъде внесен, това ще бъде първото в историята наказателно дело срещу президент на Съединените щати.

Стоманени барикади бяха издигнати пред сградата на съда в Манхатън и пред Тръмп тауър. Всички служители на полицията в Ню Йорк, дори и цивилните, получиха заповед да носят униформи днес.

Полицията на Капитолия излиза днес с извънредна декларация. Съдебен състав трябва да реши дали да повдигне обвинение по разследването на Районния прокурор на Манхатън Алвин Браг. В основата на обвинението е твърдението, че седмици преди изборите през 2016 г. на бившата порнозвезда Сторми Даниълс са платени 130 000 долара, за да не разкрива, че е имала връзка с Тръмп.

Бившият адвокат на милиардера Майкъл Коен заяви, че е направил плащането. Още в събота Доналд Тръмп обяви, че ще бъде арестуван днес и отправи призив за протести в негова защита през неговата социална мрежа Truth Social. Малка група млади републиканци се събраха в Манхатън.

"Ясно е, че гледат на президента Тръмп като на заплаха. Преследват го с мотив, защо не преследват други кандидати на републиканците. Смятат, че той има още политически капитал и може да спечели", каза Гавин Уакс от клуб на "Младите републиканци" в Ню Йорк.

Ако срещу Тръмп бъде повдигнато обвинение, то той ще трябва да пътува от имението си Мар-а-Лаго във Флорида и да се яви пред съда в Манхатън, за да даде отпечатъци и да му направят снимка за криминално досие. Но в този случай американската правосъдна система навлиза в непознати води, тъй като бившият президент продължава да е охраняван от агенти на "Сикрет Сървис", които ще трябва да го придружат до Манхатън. Не е задължително бившият президент да бъде арестуван.

Снимки: БГНЕС

"Може да се наложи да бъде екстрадиран до Ню Йорк и тогава да се намеси и съда във Флорида и да бъде издадена заповед за арест. Не вярвам да се стигне до там, тъй като това ще е пълен политически цирк", каза Неама Рахмани - бивш федерален прокурор.

Обвинение срещу Тръмп ще означава сеизмични вълни в предизборната кампания и надпреварата за номинация за кандидат-президент на Републиканската партия. Председателят републиканец на Долната камара на Конгреса Кевин Маккарти, както и смятаният за основен опонент на Тръмп в надпреварата за номинацията Рон ДеСантис критикува съда в Манхатън.

"Чисто в политически план не съм убедена, че това ще помогне на Тръмп. Но той има необикновената способност да превръща в истина твърдението, че няма лош пиар", каза Стефани Муравчик, автор на "Демократите на Тръмп".

Около 44% от републиканците смятат, че Тръмп трябва да се оттегли от президентската надпревара, ако бъде обвинен. Срещу бившия президент се водя още 4 разследвания и дори сега да не бъде обвинен, то до ноември 2024 г. той ще трябва да се разкъсва между президентската си кампания и съдебните зали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуба за Златислава Чуканова на световното по бокс
Загуба за Златислава Чуканова на световното по бокс
Легендарният вратар Петер Шмайхел с жест по случай 110-ия рожден ден на Черно море
Легендарният вратар Петер Шмайхел с жест по случай 110-ия рожден ден на Черно море