НОВИНИ

Извършени са осем огледа на взривените складове край Елин Пелин, разпитани са над 30 свидетели

Разследват се всички възможни варианти за причината за тежкия инцидент

работи всички версии взривовете елин пелин подробните огледи предстоят обзор
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 15.08.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

От Софийската окръжна прокуратура и Националната следствена служба изнесоха подробности за разследването по случая с взривовете край Елин Пелин. При инцидента загинаха четирима души.

До момента са извършени общо осем огледа на мястото на взривовете. Работи се много интензивно по това дело и до момента са разпитани над 30 свидетели.

"Екип от следователи извърши оглед на изцяло складовите помещения, където бяха взривовете. Направени са два огледа на част от складовите помещения. При първия оглед бяха установени телата на двама от общо четиримата загинали при това тежко произшествие. След това е направен още един оглед на част от складовите помещения и една от 5 август започна същинския оглед на местопроизшествието, тъй като едва тогава беше безопасно екипа да обходи всички складове на територията на въпросната фирма", каза ръководителят на Окръжна прокуратура - София Наталия Николова.

Изискана е и доста голяма документация от Агенция "Митници", Главна инспекция по труда, от служба "КОС", от Община Елин Пелин, от ДНСК, от Министерство на отбраната, от фирма "Енигма", от телефон 112 за получените над 100 обаждания. Изискани са и записите от телевизии, които са отразили събитието.

снимка: БГНЕС

Разследващите не изключват нито една от възможните версии и работят по всяка една от тях. Не се изключва нито случайно деяние, нито противоправни действия, нито небрежност и се разследват всички възможни варианти и се опитват да стигнат до основната причина за тежкия инцидент.

Причината за смъртта на двамата души - телата, на които бяха открити в складовете, е взривна травма, съобщи Николай Попов, заместник окръжен прокурор на София и един от наблюдаващите прокурори по разследването. Той припомни, че досъдебното производство е образувано за причиняване на смърт по непредпазливост при немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир в Швейцария
Пьотр Нестеров се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир в Швейцария
Гърция е изправена пред сериозен недостиг на вода
Гърция е изправена пред сериозен недостиг на вода