НОВИНИ

Джанлоренцо Бленджини: Искам 100% отдаденост, всеки да носи с чест знамето на България

Новият треньор на мъжкия национален отбор по волейбол на България е бил изненадан, че част от досегашните национали са отказали повиквателни преди Лигата на нациите

Джанлоренцо Бленджини
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 02.05.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Новият треньор на мъжкия национален отбор по волейбол на България Джанлоренцо Бленджини застана пред медиите в зала "Родина" на Националния стадион "Васил Левски".

Италианският специалист подписа договор за 3+2 години.

"Наистина съм изключително доволен и щастлив да съм тук сега. Когато има такава воля от страна на ръководството на федерацията в лицето на Ганев и Давид Давидов, от целия им екип, общата цел може да бъде изпълнена. Дадена ми е възможността да изградя щаб с хора, които вярвам, че са на добро ниво и могат да помогнат. В екипа ми са Франческо Кадеду, Данаил Милушев и Христо Цветанов. Добрата екипна работа е основата да следваме мечтите си", сподели той.

Наставникът очаква пълна отдаденост за каузата от страна на своите волейболисти.

"Искам да направя комплимент за стратегията, която е поставена - подмладяване на отбор с голям хоризонт. От сега започваме да изграждаме отбор, който да успее да се класира за Олимпийски игри. От една страна имаме група от талантливи млади играчи, които постигнаха значими резултати в националните отбори при подрастващите. От друга имаме и добре познати състезатели, които играят на високо клубно ниво. Всички те ще подпомогнат процеса. Това, което е най-важното и категорично, е пълната отдаденост на всички, които ще участват. Говоря за тотална саможертва и осъзнато желание на всеки повикан да участва в процеса. Тези, които стартират, трябва да са наясно, че не ги чакат само приятни преживявания. Трябва 100% отдаденост", категоричен е италианецът.

Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев посочи, че Георги Сеганов, Розалин Пенчев, Владимир Станков и Бранимир Грозданов са отказали повиквателни за националния отбор. Това стъписало новия селекционер.

"Имаме две основни цели – да изиграем Лигата на нациите и след това да направим лагер, с който ще опитаме да включим още млади играчи в проекта. Бях изненадан, че, когато започнахме да правим списък, има такива, които нямат желание да играят в националния отбор. И не става въпрос за такива, които са в края на кариерата си. Разбирам тези, които са на 34-35 години и не гледат толкова напред. Визирам хора, които са в най-добра възраст и имат хоризонт за такъв цикъл. За мен това е неприемливо. Не го разбирам. Търсим състезатели, които не е важно дали са добри технически или не, а да бъдат отговорни. Да носят с чест и гордост знамето на България. Да мислят като българи! Като щаб ще се опитаме да променим манталитета на състезателите", допълни Бленджини.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян с 3 промила с две деца в колата си блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново
Пиян с 3 промила с две деца в колата си блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново
Весела Лечева ще представи българската кандидатура за eвропейското първенство по стрелба през 2026 г.
Весела Лечева ще представи българската кандидатура за eвропейското първенство по стрелба през 2026 г.