НОВИНИ

Джанлуиджи Буфон сложи край на състезателната си кариера

джанлуиджи буфон сложи състезателната кариера
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:42, 02.08.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Легендарният вратар Джанлуиджи Буфон сложи официално край на професионалната си кариера на 45-годишна възраст.

„Това е всичко, хора! Вие ми дадохте всичко. Аз ви дадох всичко. Направихме го заедно“, написа той в Туитър.

Световният шампион с Италия от 2006 прекара последния сезон в родния си клуб Парма, като помогна на тима да финишира четвърти в Серия В и да достигне до осминафиналите за Купата на страната, където отборът бе елиминиран от бъдещия победител Интер.

Буфон удължи договора си с „пармалатите“ до 2024 година през февруари, но реши да прекрати професионалния си път преди сезон 2023/24. Италианският страж триумфира със Суперкупата на УЕФА през 1998/99 по време на първия си престой в Парма, преди да премине в Ювентус през юли 2001 за рекордната тогава сума за вратар от 32 млн. паунда.

Буфон се наслади на страхотни успехи със „Старата госпожа“, печелейки титлата на Серия А десет пъти в рамките на два престоя в Торино, като изигра общо 685 мача за „бианконерите“. Той обаче не успя да спечели Шампионската лига, губейки и трите финала с тима на Ювентус - срещу Милан през 2003, срещу Барселона през 2015 и срещу Реал Мадрид през 2017.

„Днес е ден за всички да си спомнят твоите спиращи дъха спасявания, начина, по който ти надхвърли историята, сбогувайки се с феноменални играчи и приветствайки техните наследници, докато оставаше под рамката на вратата. Ти демонстрира постоянството и надеждността на шампион, чиято усмивка може да успокои всеки, и изпълни привържениците и съотборниците си с чувството, че са наистина несломими. Ти ни даде причина да мечтаем и сбъдна тези мечти. Днес се отбелязва краят на една ера и сме истински признателни, че бяхме част от нея. Ние сме част от твоята история и ти от нашата. Благодарим ти, Джиджи! Пожелаваме ти всичко най-добро в бъдещите ти начинания“, написаха от Ювентус.

Между тези два престоя той бе в Пари Сен Жермен през сезон 2018/19. Във френската столица Буфон добави още една шампионска титла в колекцията си. Той завоюва и редица индивидуални отличия по време на забележителната си кариера, включително 13 приза за "Вратар на сезона" в Серия А.

Италианската легенда седи и на девето място в списъка с играчи, които имат най-много мачове за националния отбор на страната си. Играл е в 176 двубоя по време на 21-годишната си кариера със „Скуадра адзура“, в която стана световен шампион през 2006 и загуби финала на Европейското през 2012.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите обвинения срещу Тръмп разклащат настроенията сред републиканците за номинацията му за президент
Новите обвинения срещу Тръмп разклащат настроенията сред републиканците за номинацията му за президент
От Локомотив Пд отговориха на привържениците на отбора: Ръководството не е срещу феновете
От Локомотив Пд отговориха на привържениците на отбора: Ръководството не е срещу феновете