НОВИНИ

Джоел Ембийд бе избран за Най-полезен играч в НБА за сезон 2022/23

филаделфия ембийд
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:36, 03.05.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Баскетбол
Слушай новината

Центърът на Филаделфия Севънтисиксърс Джоел Ембийд спечели наградата за MVP на редовния сезона в Националната баскетболна асоциация (НБА) за сезон 2022/23. 29-годишният баскетболист от Камерун изпревари в класирането действащия двукратен носител на приза Никола Йокич от Денвър Нъгетс.

Ембийд завърши редовната кампания с 33.1 точки средно на мач, за да спечели втората си последователна реализаторска титла в кариерата, 10.2 борби и 4.2 асистенции. Тройката във вота за Най-полезен играч бе допълнена от звездата на Милуоки Бъкс Янис Адетокумбо, който грабна приза през 2019 и 2020 г.

"От дълго време чакам този момент. Положих много усилена работа и преживях много. Не говоря само за баскетбол, говоря за живота ми и за моята история - откъде идвам, как стигнах до тук и какво ми коства, за да съм тук", сподели камерунецът.

Издръжливостта на Ембийд определено бе един от факторите за вота в негова полза. Той игра в 66 мача - вторият най-голям брой в кариерата му, независимо че отново бе засегнат от контузии в плейофите и пропусна първия мач от полуфиналите на изток срещу Бостън Селтикс, спечелен от Фили със 119:115 като гост. Ембийд е първият играч на Севънтисиксърс, който печели отличието след Алан Айвърсън през 2001 г. Джулиъс Ървинг (1981), Моузес Малоун (1983) и Уилт Чембърлейн (1966-1968) са останалите баскетболисти на Филаделфия, които с завоювали званието.

Контузията на центъра обаче може да се окаже решаваща за шансовете на Фили да стигне до титлата през този сезон. Съксърс не са печелили трофея от 1983 г. и не са минавали отвъд полуфиналите от 2001 г., когато Айвърсън спечели MVP приза. За пета поредна година играч извън САЩ и Канада грабва наградата, което удължава най-дългата серия в историята на лигата. За втори път международни баскетболисти завършват на първите три места в крайното подреждане - първият път бе миналия сезон. Ембийд е и вторият носител на званието от Африка след легендата на Хюстън Рокетс Хакийм Оладжоунс - нигериецът е първи в гласуването през 1994 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев: Направихме всичко, което ГЕРБ поискаха от нас, сега трябва да вземат решение
Асен Василев: Направихме всичко, което ГЕРБ поискаха от нас, сега трябва да вземат решение
Строителен инженер от Дупница дава безплатни онлайн уроци по математика
Строителен инженер от Дупница дава безплатни онлайн уроци по математика