САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Джок Полфрийман остава на свобода

от БНТ
14:45, 28.05.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

ВКС остави без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване
на делото пред САС, по което е постановено определение за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

С Определение № 181/28.05.2020 г. по касационно дело № 967/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя без разглеждане искането на главния прокурор за възобновяване на производството по въззивно частно наказателно дело №921/2019 г. на Софийския апелативен съд.

Тричленният състав на ВКС прекратява производството по делото. Определението не подлежи на обжалване.

В мотивите си съдебният състав посочва, че искането за възобновяване на делото, с което ВКС е сезиран, налага да се извърши преценка за допустимост. На обсъждане стои първо въпросът подлежи ли влезлият в сила съдебен акт, постановен в производството за условно предсрочно освобождаване, на контрол по реда на възобновяването. В
определението пише, че в приложното поле на производството, предвидено като „извънреден способ“ за контрол, попадат влезлите в сила присъди и решения, както категория определения, отразени по съответни текстове от НПК или чрез препращане към посочените по чл. 341, ал. 1 НПК (и разпореждания). „Измежду отбелязаните няма определение по материята на условното предсрочно освобождаване – по чл. 440 НПК“, пишат върховните съдии.

По отношение на параметрите на преценката за допустимост на искането за
възобновяване на делото тричленният състав на ВКС посочва, че задължително следва да се премине през обсъждане на въпроса какъв е видът на акта, който съдът на въззивна инстанция е длъжен да постанови.

След подробен анализ в мотивите на определението на действащото
законодателство върховните съдии стигат до заключението: „...няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено.“

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Турция създаде забранена военна зона на 5 км от българската граница
Турция създаде забранена военна зона на 5 км от българската граница
7.3% е безработицата в област Варна
7.3% е безработицата в област Варна