НОВИНИ

Джокович счупи рекорда на Граф, скок с 12 места за Томова, Димитров запазва позиция

Новак Джокович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:44, 27.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Първата ни ракета Григор Димитров остава на 25-а позиция в обновената световна ранглиста при мъжете. Българинът стигна до четвъртфиналите на тенис турнира в Марсилия миналата седмица, където отстъпи на Александър Бублик от Казахстан след тайбрек в третия сет.

От останалите ни тенисисти, Адриан Андреев бележи скок с две места и е вече 202-и. Димитър Кузманов прогресира с цели 12 места до 204-та позиция. Александър Лазаров, който тази седмица ще играе в Дубай и започва в основната схема на турнира срещу Бублик, е 301-и, което е с три места нагоре в сравнение с предишното му класиране.

В топ 10 има няколко промени. Даниил Медведев, който взе титлата и в Доха след триумфа в Ротердам, е вече седми, докато американецът Тейлър Фриц е на пето място. Той измести от там Андрей Рубльов от Русия, а 22-кратният шампион в турнирите от Големия шлем Рафаел Надал губи две позиции и е осми. Лидер продължава да бъде Новак Джокович.

Сърбинът записва 378-а седмица на върха в мъжкия тенис, с което подобри постижението на легендата при жените Щефи Граф. Топ 5 в тази класация допълват Мартина Навратилова, Серина Уилямс и Роджър Федерер. 35-годишният Джокович за първи път дебютира начело на ранглистата на 4 юли, 2011 година, като има 122 последователни седмици на върха между 2014-2016. След Джокера в топ 10 попадат още Карлос Алкарас, Стефанос Циципас, Каспер Рууд, Феликс Оже-Алиасим и Холгер Руне.

Най-добрата ни тенисистка Виктория Томова отбеляза сериозен прогрес в актуализираната световна ранглиста за жени. Родната представителка се изкачва с 12 позиции до 87-та, като е на 44 точки от номер 80 в класацията – бившата шампионка на Ю Ес Оупън Ема Радукану.

Досегашното най-добро класиране на Томова беше 89-о място на 30 октомври миналата година.

Гергана Топалова напредна с пет места до номер 316. В първите 500 са още Изабелла Шиникова (№394) и Джулия Терзийска (№476).

В топ 10 няма нито една промяна. Убедителен лидер продължава да бъде Ига Швьонтек, която има аванс от над 4400 точки пред шампионката на Аустрелиън Оупън Арина Сабаленка от Беларус. Челната десетка допълват още Джесика Пегула, Онс Жабер, Каролин Гарсия, Коко Гоф, Мария Сакари, Дария Касаткина, Белинда Бенчич и Елена Рибакина.

Адрияно Дженев се изкачи с четири позиции до номер 20 при юношите в обновената ранглиста на ITF. Българинът игра предната седмица финал на турнира от категория J300 в Асунсион (Парагвай). Така той заработи 210 точки и вече има 1224.25.

През тази седмица Дженев ще участва на турнир от категория J300 в Порто Алегре (Бразилия). Там Адрияно е поставен под №4 в схемата.

Илиян Радулов прогресира с една позиция и вече е №6 в света при юношите. През тази седмица Радулов ще участва на турнира за мъже в Анталия с награден фонд от 15 хиляди долара.

Виктор Марков се изкачва с осем места до №112.

При девойките България има четири тенисистки в топ 100. Росица Денчева е №53, Йоана Константинова е №57, Ива Иванова е №69, а Елизара Янева е №86

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Властите с още мерки за охрана на границата и срещу трафика на мигранти
Властите с още мерки за охрана на границата и срещу трафика на мигранти
Пациентите с редки неврологични заболявания са се увеличили с 5%
Пациентите с редки неврологични заболявания са се увеличили с 5%