НОВИНИ

Джокович vs Димитров

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
19:20, 06.08.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
очаквайте живо григор димитров новак джокович
Слушай новината

Светът може и да продължава да се удивлява на всичко, което се случва в Париж – великолепни изпълнения, световни рекорди, върхови постижения, многократни медалисти и шампиони, пълни зали, но ето, че днес дойде новина, която всъщност може да помогне и на софийската най-голяма зала да се напълни: Новак Джокович идва в София! Да, при това да играе мач! При това срещу Григор Димитров! Да, срещата ще бъде демонстративна, което може и да сваля малко от интригата, но пък със сигурност увеличава доста атракцията, особено за хората, които искат да гледат красиви изпълнения и божествени удари от двама майстори, които не трябва да спечелят всяка една точка на всяка цена.

Точно преди 3 дни писах статия отново за сайта ни, в която описвах успехите на Ноле и това, че той на практика постигна всичко. Даже изказах мнение, че би трябвало да спре с тениса сега (или поне аз така щях да направя), защото той вече няма какво да доказва. Разбира се – демонстративните мачове са нещо съвсем различно.

Отиваш на всяка една точка от света, хората ти се радват, искат да се снимат с теб, усмихват ти се, скандират името ти, а ти просто хващаш ракетата и започваш да твориш и да ги забавляваш – без напрежение.

Като любител на статистиката веднага си направих труда да проверя в детайли данните от съперничеството между двамата. Имат изиграни 13 официални мача, като напълно разбираемо рекордьорът по титли от Големия Шлем доминира доста осезаемо. Ама като казвам осезаемо – точно това имам предвид – 12 победи и 1 загуба за Ноле срещу първата ни ракета. Всичко започва през 2012 година, когато на Мастърса в Шанхай Джокович няма особени затруднения за крайното 6:3, 6:2. След победа на друг турнир от сериите 1000 – Индиан Уелс през 2013, когато обаче идва и единствената победа на Григор срещу великия сърбин. В мач от още един Мастърс – този в Мадрид, българинът успява да сломи съперника си след епичен мач в три сета, включително два тайбрека – 7:6, 6:7, 6:3.

През годините има още доста епохални срещи, в които винаги Джокович излиза победител, но нима не говорихме за това, че той е имунизиран срещу напрежението и за него подобен термин просто не съществува и не бива да бъде употребяван, защото по-скоро го обижда. Двамата играят на Ролан Гарос и Уимбълдън през 2014, като особено значим е мачът им на свещената трева в Лондон, защото тогава това е полуфинал. Представете си само!

Преди 10 години Джокович пак е бил на върха, а нашият тенисист вече е бил сред най-добрите. И в този двубой има тайбрека, но и двата са в полза на сърбина, който ги отмъква на 2 и на 7 точки и продължава към финала в английската столица. През годините Ноле успява да надвие съпротивата на Димитров още в Париж, Куинс, Синсинати, в Мелбърн на Откритото първенство на Австралия, Рим. Френската столица, където дойде и последната голяма титла за Джокера преди дни, е локацията, която най-често е подслонявала това съперничество.

Последната им среща беше именно в Париж в края на 2023, когато Григор показваше страхотен тенис и дори специалистите в този спорт твърдяха, че е в най-добрата форма изобщо в цялата си кариера. Българинът стигна до финала в турнира и там го чакаше непреходният Джокович, който не показа никакви сантименти към грешките на българина и го надви в два сета – 6:4, 6:3.

Както казах – двубоят в София през септември няма да е с цената на титла, но може да ни помогне и ние да разберем що е то пълна зала и приятна емоция. Спортна емоция!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е кандидатът за вицепрезидент на Камала Харис?
Кой е кандидатът за вицепрезидент на Камала Харис?