НОВИНИ

Кабинетът предлага забрана на политическата и партийна дейност в училище

bnt avatar logo
от БНТ
16:53, 29.07.2021
Чете се за: 01:47 мин.
Още
кабинетът предлага забрана политическата партийна дейност училище
Слушай новината

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието (РУО).

Това е записано в проект за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, приет от Министерския съвет днес. Ако тези промени бъдат гласувани в Народното събрание, системата на средното образование ще се деполитизира със закон.

Министър Денков иска пълна деполитизация на образователната система

Предложението на просветното министерство е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции.

В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.

Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контролно за гимнастичките ни и в Мураяма
Контролно за гимнастичките ни и в Мураяма
И без Симон Байлс отново американка грабна златото в многобоя
И без Симон Байлс отново американка грабна златото в многобоя