НОВИНИ

Министър Денков иска пълна деполитизация на образователната система

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:52, 22.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
Политика
Слушай новината

До края на седмицата служебният министър на образованието и науката ще предложи промяна в Закона за предучилищното и училищното образование за пълна деполитизация и департизация на училищната система.

Причината - отпуските при предишната кампания на шефове на Регионални управления за партийни дела. Предвижда се промените да бъдат приети от следващия парламент.

Според служебния министър е напълно неприемливо партии да влизат в училищата и да провеждат пропаганда. Той уточни, че всеки има право да бъде член на партия, но не и да агитира в училище.

"В момента нямаме такива сигнали, защото аз много ясно дадох сигнал, че това няма да се приеме, но за предишната кампания, за 45- тото НС имаше достатъчно данни и аз ги изнесох - 11 от общо 28 началници на РУО бяха излезли в дългосрочна отпуска, свързана с партийни дела", каза министърът.

В момента тече цялостна проверка на Регионалните управления, каза още проф. Денков.

По програмата "Отново заедно" вече са кандидатствали три училища, обяви министърът, но се очакват хиляди. Частните училища нямат право да кандидатстват за почивките на море.

"Винаги има малки проблеми, важното е да няма големи грешки. В момента нашата оценка е, че няма допуснати такива грешки и че нещата изглеждат сравнително спокойно спрямо очакванията", каза проф. Денков за отминалите изпити.

Днес грамоти в Министерството получиха 49 отличници, завършили тригодишния ускорен курс за приложни програмисти по Националната програма" Обучение за IT кариера". Тази година завършващите гимназисти са 164, а общо над 2300 са участниците в програмата от началото й досега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов и Шиникова стартират днес в квалификациите на Уимбълдън
Кузманов и Шиникова стартират днес в квалификациите на Уимбълдън
Доц. Ангел Кунчев: Децата без проблем могат да бъдат имунизирани
Доц. Ангел Кунчев: Децата без проблем могат да бъдат имунизирани