НОВИНИ

Близки на загиналите край Кадиево излязоха на протест в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 22.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на родители пред Окръжен съд - Пловдив заради смъртта на две момчета, които загубиха живота си в катастрофа край село Кадиево в края на миналата година. Близките на Тодор и Виктор поискаха справедлив съдебен процес и ефективна присъда за виновния водач.

На 11 ноември 2020 година петима младежи се удрят фатално в крайпътно дърво край Кадиево. Две от тях загиват на място. Зад волана е техният приятел Петър Маринашки, който се изправи пред съда с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, шофирайки под въздействието на марихуана.

"Вярваме в правосъдието, дошли сме да подкрепим една справедлива и честна присъда", каза бащата на Виктор Васко Василев.

"Искам максимална ефективна присъда за него, той ми погуби детето, почерни ни семейството", допълни майката.

Младеж загина в катастрофа край пловдивското село Кадиево

Според почернените родители трябва да има промяна в НПК и действията на водачи, които карат под въздействие на алкохол и наркотици, да не се третират като непредпазливост.

"Това момче не трябва да е на свобода, трябва да е задържан под арест, трябва да се даде пример на всички млади и неразумни шофьори, които сега си мислят, че могат да се надрусат и да се качат на колите и да си останат вкъщи под гаранция 2000 лева", заяви майката на Тодор Галина Илчева.

Адвокатът на шофьора Петър Маринашки поиска от съда отлагане на делото, защото обвинителният акт им е представен само ден преди заседанието. Според Йордан Давчев причината за катастрофата е малкият опит на водача, а протестът на роднините на загиналите деца той определи като опит да се влияе на съда.

"Мисля, че тези хора са се събрали не да искат справедливост, а да натежи тежестта в тяхна полза", каза Давчев.

За причиняване на смърт на повече от едно лице законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аржентина надви Парагвай на Копа Америка
Аржентина надви Парагвай на Копа Америка
Какви са версиите за смъртта на 15-годишното момиче в сливенската болница
Какви са версиите за смъртта на 15-годишното момиче в сливенската болница