НОВИНИ

Какво откриха археолозите при разкопките в крепостта Вишеград?

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 22.06.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Месец и половина след началото на разкопките в крепостта Вишеград над Кърджали, първите находки са вече факт. В строената през 3 - 4 в. крепост, която е една от най- запазените у нас, работи екипът на проф. Николай Овчаров. Тя е открита през 70-те години на миналия век, но оттогава тук не е работено. Вишеград има интересна история от времето на Четвъртия кръстоносен поход, тя е оцеляла до падането под османско робство.

Крепостта е една от най-добре запазените в страната. Част от крепостните стени достигат до 8 метра височина. За месец и половина е свършена страшно много работа.

Проф. Николай Овчаров разказа в "Денят започва" за находките, открити при проучванията. Сред тях е и шлемът с рицарското забрало на рицар от края на 12 и началото на 13 век.

"Това потвърди една историческа истина, която знаехме отпреди това - за далечната 1206 година, август месец, когато именно тук в този замък, при похода на регента на Латинската империя Хенрих - брат на прочутия Балдуин, пленен от българите при битката при Одрин през 1205 г., именно тук при един свой поход в Източните Родопи те разбират, че император Балдуин е убит в Търново. Този шлем ни показва със 100% сигурност, че това нещо се е случило", обясни професорът.

Другите открити неща, които проф. Овчаров показа, са от края на 14 век.

"Литургийни кръстове, които са стояли върху християнските хоругви - свързани са с обсадата на крепостта около 1361 г. от османците. Тя се е бранила, това ни показват пожарищата, в които ги открихме и всъщност е била превзета накрая", каза още той.

На 4 юли в Златоград ще има голям събор, на който проф. Овчаров ще представи книгата си "Краят на Второто българско царство и съдбата на Златоградския район".

Разкопките са на финалната права. Вече имат плана на крепостта. Остават довършителни дейности около 10 дена. Около 30 юни трябва да приключат.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уличен музикален фестивал започна във Франция
Уличен музикален фестивал започна във Франция
От 1 юли пада вечерният час в Турция
От 1 юли пада вечерният час в Турция