НОВИНИ

Световният ден на йогата беше отбелязан на 44 места в страната

bnt avatar logo
от БНТ
06:39, 22.06.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Световният ден на йогата беше отбелязан с тържества в близо 200 страни по света. В социалните мрежи също имаше онлайн демонстрации. У нас честванията бяха на 44 места в страната. Централната церемония за йога деня - отбелязван на 21 юни, въпреки дъжда, събра много представители на центровете на Българската федерация по йога.

За днешния земен човек йога не е ли по-важна, отколкото за хората от дълбоката древност, когато това учение е сътворено?

"В днешното време на стрес, на пандемия, в днешното време на неразбиране, на невежество, на страхове от всичко смея да твърдя, че йога е един изключително добър инструмент", заяви председателят на Българската федерация по йога Вера Захариева.

"Тук сме като общност. Това е и обединение. Обединение между хората. Вие сте от България. Аз съм от Индия. Ние сме обединени от йога. Така че йогата носи в себе си понятията за общност, за единство и за имунитет", каза посланикът на Индия в България н. пр. Санджай Рана.

Всички в България днес знаят за йога. Хиляди практикуват. Йога центрове у нас никнат като гъби след дъжд. Имаме вероятно генно познание за това прадревно учение, което свързва всеки един от нас на земята с вселенската жизнена енергия и познание. Имаме йога и като предмет в Националната спортна академия. Трима световни шампиони. Според гуру инструкторите интересът сред младите е огромен. И децата с лекота възприемат мъдростта на йога.

Цялото интервю с председателя на Българската федерация по йога Вера Захариева вижте тук:

Церемонията започна с дъжд - по вода - но още с първите демонстрации изгря слънце. Привлече вниманието представянето на трето разширено издание на книгата "Йога" на доайена на нашата йога общност Венцислав Евтимов. Десетилетия наред предаваше познанието от бреговете на Ганг на хиляди винаги под мотото "Бъди добър, прави добро". И буди надежда, че и днес той има толкова много последователи.

Репортер: Даниела Кънева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече чужди студенти остават да живеят и работят в България
Все повече чужди студенти остават да живеят и работят в България
Проучване: Тежките форми на COVID-19 предизвикват проблеми с паметта
Проучване: Тежките форми на COVID-19 предизвикват проблеми с паметта