Зам.-министър Златанов: Започна кампания за ваксинацията на ромското население

от БНТ
11:21, 22.06.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

Министерството на здравеопазването предприема мерки за информиране на ромското население във връзка с ваксинацията срещу коронавирус. До момента около и под 10% от това население е имунизирано, обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Днес в МЗ се проведе работна среща с представители на здравните медиатори.

Зам.-министър Златанов уточни, че целта на срещата е била да се изведат проблемите, свързани с ниската имунизация сред ромското население, и да се очертаят стъпки, чрез които да се увеличи имунизацията.

"Към момента е много подходящ периодът, ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви. И с цел да предпазим всички хора от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани", каза Златанов.

Изводите, които са направили на тази среща, са, че все още съществуват митове сред това население. Хората са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия.

Първата стъпка е за информиране на тези хора с вярна информация по различни начини - чрез хората, които те уважават и са авторитети сред тях, хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

Второто нещо е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните им лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина, категоричен беше зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като медиаторите са започнали работа още днес. На период от 10 дни ще се правят повторни срещи, на които ще се разглежда ефектът от действията.

"Прилагането на ваксините за цялото население трябва да е еднакво и справедливо, и никакви специални условия за никого. Освен това, че гарантираме почти всички ваксини, одобрени от ЕК, гарантираме прилагането им безопасно за хората и безплатно за тези, които не са осигурени", каза Златанов.

Според здравния медиатор Христо Николов причината за ниския процент на ваксинация сред ромското население е дезинформацията.

"Тук е моментът да приложим превантивност и превенция не след постфактум, когато дойде същото и се запълнят болниците", коментира Николов.

Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини за никого, уточни зам.-министърът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доц. Ангел Кунчев: Децата без проблем могат да бъдат имунизирани
Доц. Ангел Кунчев: Децата без проблем могат да бъдат имунизирани
Със страхотни дербита започва сезонът в елита на България
Със страхотни дербита започва сезонът в елита на България