НОВИНИ

Служители от "Артекс" протестират под прозорците на ДНСК

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 22.06.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден протест на служители от "Артекс" заради спрения строеж "Златен век". След като вчера недоволство се проведе пред сградата на регионалното министерство, днес протестиращите се събират пред централата на Дирекцията за национален строителен контрол.

Служителите настояват строителството на сградата "Златен век" да продължи. Въоръжени с плакати и каски те са отново под прозорците на ДНСК. Вчера ДНСК окончателно спря строителните дейности заради изтекло разрешително за строеж в началото на тази година. Според "Артекс" то е валидно до 2022 година.

Архитект Пламен Мирянов коментира в "Денят започва", че това е изключително лош знак за абсолютно потъпкване на принципите на правовата държава.

"Административен произвол. Знаете ли какво е да тласкате един строител към инвестиции? Знаете ли какво е да насочвате компания като нашата към строителства и накрая след всички подписи, презаверки, актове и всички възможни законови документи - да му кажете, че не може да строи. Това е да бутнеш един човек по стълбите и да го питаш накъде отива", каза още архитектът.

"Артекс": За втори път компанията ни е използвана за разчистване на сметки

Той допълни, че искат добросъвестност, а не злонамерено отношение от страна на администрациите. Според него явно е време казусът да бъде отнесен и до съда в Страсбург.

"Отново си правят политически кампании на наш гръб. Отново си правят всякакъв вид популистки изказвания на тази наша трибуна - на трибуната на "Златен век". Няма да го допуснем! Случи се по времето на Борисов, сега отново се случва", каза още архитектът.

Директорът на ДНСК Влади Калинов заяви в "Денят започва", че е изненадан от езика, който се използва. Той допълни, че е направил среща с "Артекс" преди това и им е обяснил какво ще се случва.

"Това, че строежът е бил спрян и съдът е разпоредил нещо различно, тоест, свалил е заповедите на ДНСК, не означава, че ние можем в момента да приспаднем тези неща. Приспадането се случва само ако е записан в изричен текст в Закона за устройство на територията. Такъв текст нямаме", каза още Калинов.

Всички действия на Дирекцията за национален строителен контрол ще бъдат абсолютно спазвайки всички съдебни разпоредби, категоричен беше той.

"Всъщност строежът е законен до януари 2020 година. Колегите са започнали да строят доста по-късно и това, което са успели да построят без строителни книжа, представлява конструкциите само на един етаж. Ние нямаме претенции в момента към останалата част на сградата", коментира директорът на ДНСК.

Гледайте още от "Денят започва"

Репортер: Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разрешават се свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни
Разрешават се свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни
Лъчезар Томов: Около 2 млн. и 400 хиляди българи са се срещали с COVID-19
Лъчезар Томов: Около 2 млн. и 400 хиляди българи са се срещали с COVID-19