НОВИНИ

Спират строежа на "Златен век" заради изтекло разрешително

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
14:34, 21.06.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Дирекцията за национален строителен контрол окончателно взе решение да спре строежа на небостъргача "Златен век" на строителната компания Артекст. Мотивът: Изтекло разрешение за строеж. От компанията отговориха с протест под прозорците на Регионалното министерство. Според собствениците на "Артекс" разрешението за строеж е валидно до следващата година.

Виковете под прозорците на Регионалното министерство дойдоха след заканата строежът на небостъргача в центъра на София отново да бъде спрян. Този път заради изтекло разрешително за строеж.

"ДНСК не са съвсем наясно дали и кога е изтекло разрешението за строеж. И в мотивите на две съдебни решения е записано, че валидността е до 19.11.2022 г. И в мотивите на две съдебни решения е записано, че валидността е до 19.11.2022 г.", заяви Милена Гайдарска, адвокат на "Артекс инженеринг".

Часове след протеста ДНСК заяви, че е наясно с всички срокове и те не са в полза на "Артекс".

"Артекс" към настояща дата няма валидно разрешение, уточни арх. Влади Калинов, ДНСК.

Според дирекцията разрешението е изтекло в началото на миналата година. Според "Артекс" това противоречи на всичко казано от съда досега.

"ВАС се произнесе. Това е тяхната интерпретация. Не моята", заяви арх. Пламен Мирянов, "Артекс инженеринг".

"ВАС категорично е забранил на първата инстанция да коментира срока разрешението за строеж", изтъкна арх. Влади Калинов, ДНСК.

От инициативния комитет "Лозенец" подкрепиха решението за стопиране на "Златен век". Според това решение всичко построено от януари миналата година до сега трябва да бъде разрушено.

"Това означава само 1 етаж", уточни арх. Влади Калинов, ДНСК.

И край на идеята на "Артекс" за небостъргач в центъра на София. От строителната компания обаче не приемат този край. И още утре отново излизат на протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС въведе четвъртия пакет санкции срещу Беларус
ЕС въведе четвъртия пакет санкции срещу Беларус
Мартин Луков ще играе в Саудитска Арабия
Мартин Луков ще играе в Саудитска Арабия