НОВИНИ

Язовир „Йовковци“ прелива, изпускат водата контролирано

bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 21.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

В следствие на проливните дъждове от последните няколко дни, нивото на язовир „Йовковци“ който водоснабдява област Велико Търново, се е вдигнало с около 40 см. Това наложи започването на контролирано изпускане.

Няма опасност за околните населени места по поречието на река Веселина, която поема излишните водни обеми.

78 литра на квадратен метър е падналият валеж през почивните дни, измерен на хидрометеорологичната станция на язовир „Йовковци“, на който за питейна вода разчитат 100 000 жители в областта.

През изпускателя контролирано се изпускат по 3000 литра в секунда, а водоемът прелива с още 14 000 литра в секунда, посочи инженер Ангел Стоянов, началник на язовира.

„Обстановката се нормализира. В постоянна връзка сме с кметовете на населените места. Няма наводнени къщи, няма опасност за населението по поречието на река Веселина“, обясни инж. Стоянов.

Най-близките населени места са село Капиново и село Миндя - няма никаква опасност за къщите и за прилежащите постройки, каза още Стоянов.

Другият първостепенен язовир за област Велико Търново – „Александър Стамболийски“, все още има свободен обем. Следят се също нивата на река Янтра, която към момента е доста под критичните стойности.

Здравните власти не съобщават за проблеми с качеството на питейната вода в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топреализаторът във финала Емилия Димитрова: Мисията ни е да върнем вярата на хората
Топреализаторът във финала Емилия Димитрова: Мисията ни е да върнем вярата на хората
Днес е празник на Светия Дух
Днес е празник на Светия Дух