НОВИНИ

Проф. Кожухарова: Прогнозата на САЩ е, че "Делта" вариантът на COVID-19 ще доминира през есента

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 21.06.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Още
Слушай новината

Към момента няма данни "Делта" вариантът на коронавируса да е по-опасен за деца и млади хора. Хората, които са ваксинирани с две дози от която и да е ваксина, не са изложени на риск от заразяване с този вариант, с малки изключения.

Това заяви в "Денят започва" вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова. Информацията основно идва от Великобритания, където на практика този вариант е изместил предишния. Това според нея е типично за този тип вируси.

"В САЩ доказват, че около 10% от всички доказани варианти е "Делта". И прогнозата им е, че той ще започне да доминира през есента, което може би се отнася и за европейските страни", каза вирусологът.

По думите ѝ във Великобритания вече се вижда, че ваксинираните с две дози хора две седмици след втората доза са в много голяма степен предпазени поне от риска да бъдат лекувани в болница и от тези, които сега са там в болница, се вижда, че незначителен е процентът на хората, които са ваксинирани.

Според нея в момента данните от статистиката у нас са много добре и е спаднала голямата вълна.

"Това се дължи основно на закономерностите, на които се подчинява епидемичният процес. Всяка епидемична вълна, след като започне, достига определен връх, който би могъл да бъде по-висок или нисък, след което започва да спада. Толкова е по-ниска епидемичната вълна, колкото е по-голям процентът на хората, които имат имунитет към даденото заболяване", обясни проф. Кожухарова.

България вече е в зелената зона на Ковид картата на Европа

Да се изчисли в реални числа какъв е ефектът от взетите мерки на практика не може. Единствено от ваксината можем да имаме относително точни изчисления, които да покажат с какъв процент ваксинацията въздейства на епидемичния процес, смята тя.

Проф. Кожухарова беше категорична, че няма противопоказания за хронично болните хора да се ваксинират.

"Хроничните заболявания са показание, а не противопоказание", допълни тя.

И посъветва децата, при които има сериозни хронични заболявания, да бъдат ваксинирани след съвет на педиатър.

В повечето европейски страни процентът на ваксинираните най-възрастни хора - над 80 години, достига почти до 100.

"Тук е 10, 15, 20. Факт е, че се увеличават, но би трябвало да се използва този летен сезон, в който винаги има известна пауза в дихателните инфекции, хората да се ваксинират, а не през септември месец да се струпаме на опашки, защото през септември по друг начин ще говорим за дихателните инфекции - отново те ще започнат да се увеличават", коментира вирусологът.

Според нея към момента няма никакви белези за изчезване на коронавируса и той ще бъде като сезонния грип. Но когато един вирус престане да бъде нов, той престава да бъде и от медицинска гледна точка, и от психологическа гледна точка сериозна опасност.

Относно преваксинирането проф. Кожухарова заяви, че то вероятно ще се отнася основно за рисковите групи.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой се класира за плейофите на Евро 2020 до този момент?
Кой се класира за плейофите на Евро 2020 до този момент?
Ще се забрани ли свободното къмпингуване с новите правила
Ще се забрани ли свободното къмпингуване с новите правила