МВнР: Отваряме секции на гръцки острови и в Доминикана, все още няма решение за машините

от БНТ
13:28, 21.06.2021
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени 784 секции в 68 държави. За първи път ще бъдат отворени секции на някои гръцки острови и в Доминиканската република. Единствената секция, за която сме получили отказ да бъде проведена, е в Малайзия.

Това съобщиха на редовния си брифинг в МВнР - Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“, и Калин Анастасов - заместник-председател на РГ „Избори“.

65 334 български граждани ще бъдат включени в избирателните списъци за гласуване извън страната. Подадените заявления са с 6 000 повече, като разликата се наблюдава от местата, където не са събрани 40 заявления.

19 дни преди изборите все още няма решение за машините, което ни поставя във все по-голямо напрежение, предупредиха от МВнР. Въпреки неяснотата дали ЦИК ще им възложи процеса по логистика, от Външно обявиха, че са логистично обезпечени от утре 22 юни от 13.00 часа да стартират процеса по доставянето на машините. Призоваха ЦИК по най-бързия начин да им предостави местата и броя на машините.

Външно министерство започва от утре да приема от БНБ 710 000 бюлетини и ще започне получаването на изборните книжа, за да ги транспортира.

Ето колко секции ще бъдат открити в чужбина по райони:

- в района на Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити в 7 държави 16 секции.
- в района на Близкия Изток и Африка - в 13 държави, ще бъдат организирани 16 секции.
- в района на Източна Европа и Централна Азия - в 7 държави, 17 секции.
- в района на Югоизточна Европа, където е и Турция - в 12 държави - 172 секции.
- в Европа - в 22 държави ще бъдат открити 483 секции- абсолютен рекорд на територията на Европа. 4 пъти са се увеличили от изборите през април секциите във Великобритания и Северна Ирландия.
- в Северна и Южна Америка и Карибския басейн - в 7 държави, ще бъдат открити 80 секции.

ЦИК вече излезе с решение относно местата, където ще се провеждат избори и местата, където ще се отворят секции. Нашите и техните цифри малко се разминават, но това е технически въпрос, който в следващите дни ще бъде изчистен - коментира постоянният секретар и председател на РГ "Избори“ Иван Кондов.

"Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в Министерски съвет за изборите, ние го направихме точно на база 800 секции. Това изглежда наистина страшно много и това представлява една доста сериозна задача пред нас - логистична, организационна и от всякакво естество. Особено много ни притеснява въпросът за човешките ресурси", каза Кондов.

Той коментира автоматично отваряните секции от последните 5 години. Според него на някои места вече няма български общности. Кондов се надява законодателят да даде гъвкавост, за да може тези секции или да бъдат обединявани, или да не бъдат разкривани.

Вторият въпрос, който засегна, са секциите, които се разкриват на някои курортни места.

"Очевидно нашите граждани, които са планирали своите почивки, са изпратили декларации и са събрани необходимите 40 заявления за гласуване, така че ние ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, където пак няма българска общност. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявления", коментира Кондов.

Той обясни, че това им създава затруднения, защото трябва да изпратят изцяло членовете на СИК-овете там, и второ: ако там гласуват над 100 избиратели, по сега съществуващия Изборен кодекс, най-вероятно есента, когато има президенстски избори, ще трябва автоматично да отворят секции там, сезонът отдавна ще е отминал и вероятно няма да има български граждани там.

По думите му големият брой секции създава проблем и с връщането на изборните книжа. Те по закон трябва да се върнат с дипломатическа поща.

"Ние трябва да изпратим куриер, който да е натоварен с функциите на дипломатически куриер, който трябва да върне тези книжа с ръчния си багаж, тъй като дипломатическата поща се пренася само в ръчен багаж", обясни още Кондов.

Той се надява предложението, което са направили и на предишното НС, за по-далечните дестинации изборните книжа да се връщат с куриерски фирми, да се случи, защото това ще облекчи процедурата и ще спести пари за тази процедура.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Четири мача от Евро 2020 в програмата на БНТ и BNT News
Четири мача от Евро 2020 в програмата на БНТ и BNT News
Предсрочни избори: Лидерските битки в 2 МИР - Бургас
Предсрочни избори: Лидерските битки в 2 МИР - Бургас