НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: Децата без проблем могат да бъдат имунизирани

bnt avatar logo
от БНТ
11:45, 22.06.2021
Чете се за: 01:47 мин.
Още
Слушай новината

Децата над 12-годишна възраст, които нямат някакви специфични заболявания, без проблем могат да бъдат имунизирани или при личния лекар, или в кабинетите.

Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, след работна среща с представители на здравните медиатори в Министерството на здравеопазването.

"Всичко, свързано с приложението на една ваксина, се съдържа в кратката характеристика. След нейната промяна в началото на месеца и преработката на софтуера, който да позволява внасяне на данни и генериране на сертификат, който вече е факт - няма никакъв проблем децата да бъдат имунизирани", коментира доц. Кунчев.

Децата могат да се ваксинират с ваксината на "Пфайзер", която за момента е единствената разрешена за деца над 12 години.

По думите му все още няма информация за въздействието на ваксината върху деца.

"Няма достатъчно времеприлагане, за да можем да направим някакво обобщение, но това, което до момента е приложено, показва, че няма съществена разлика в процента на нежелани реакции при деца и при възрастни".

Здравното министерство е разработило специален план за ваксиниране на ромското население у нас. Към момента с поставени ваксини са под 10% от хората в тази група. От министерството не предвиждат допълнителен бюджет както и изключват възможността за допълнително финансово стимулиране.

Вижте повече във видеото от Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Денков иска пълна деполитизация на образователната система
Министър Денков иска пълна деполитизация на образователната система
Зам.-министър Златанов: Започна кампания за ваксинацията на ромското население
Зам.-министър Златанов: Започна кампания за ваксинацията на ромското население