НОВИНИ

Кацаров за новите правила за влизане у нас: Така е в Европа, това е правилният подход

кацаров новите правила влизане нас мерките затегнати разхлабени
bnt avatar logo
от БНТ
15:24, 01.12.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

По повод новите правила за влизане в България министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров коментира, че мерките са затегнати, а не са разхлабени. Той уточни какви са те:

"От 1 декември, пристигащите от страните членки на ЕС и българските граждани, ако имат зелен сертификат и идват от страна членка на ЕС или от Европейското икономическо пространство, могат да влязат в страната. Ако български гражданин идва от страна в червена зона, се подлага на задължителна 10-дневна карантина, от която не може да се освободи. За всички граждани, пристигащи от страни извън ЕС и Европейското икономическо пространство, които се намират в червена зона, в това число редица африкански държави, изобщо е забранено да влизат на територията на страната".

За това, че идващите от ЕС, където вече има случаи на новия щам Омикрон, ще бъдат пускани само със сертификат или само с PCR тест, Кацаров каза: "Така е в Европа, това е правилният подход".

Достатъчно строги мерки са приложени, свързани с новия вариант, уточни Кацаров, като отново повтори, че има пълна забрана за влизане на хора от Южна Африка.

Разпространението на този вид инфекция е изключително трудно да бъде овладяно, допълни той.

По думите му ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането от нашата страна, дори да бихме могли да го забраним, това най-вероятно не би предпазило страната от навлизане на новия вариант.

"Това, което може да ни предпази, да използваме възможността, че сега епидемиологичната ситуация в страната се подобрява и колкото може повече хора да се ваксинират. Това е истинската предпазна мярка срещу разпространението на заразата", каза здравният министър.

На въпрос кога се очакват ваксините за деца под 12 години, Кацаров каза, че вероятно ще пристигнат у нас в началото на другата година.

Той обясни и как могат да се върнат големите ученици в клас.

Вижте повече ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваня Караганева: Заседанието на Съвета на директорите на ДКК е нелегитимно
Ваня Караганева: Заседанието на Съвета на директорите на ДКК е нелегитимно
Допълнителни средства за училища и детски градини по няколко направления
Допълнителни средства за училища и детски градини по няколко направления