НОВИНИ

Къде се пази личният нагръден кръст на митрополит Натанаил Охридски

bnt avatar logo
от БНТ
06:32, 04.03.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

Кресненско-Разложкото въстание от 1878 – 1879 година е първата решителна стъпка към обединението на всички българи, които след несправедливия Берлински конгрес остават извън пределите на Княжество България. Един от организаторите и ръководителите на бунта, потушен с особена жестокост, е митрополит Натанаил Охридски. Името му се свързва с организацията и подготовката на въстанието, закупуването и оръжие и изпращането на пари от комитетите Единство. В музея в Благоевград е запазен неговия личен нагръден кръст.

В експозицията, представяща Руско – турската война и Санстефанския договор, са подредени снимката на митрополит Натанаил Охридски и неговия личен нагръден кръст.

"Той е бил подарен от него на неговия брат Атанас, съхранявал се е дълги години в семейството на Атанас Бойкикев, тъй като митрополит Натанаил Охридски е неговото духовно име, а светското му е Стойчо Бойкикев и е роден в село Кучевище, Скопско през далечната 1820 г. Така че в семейството на неговия брат се е съхранявал този кръст, подарен от Натанаил, и негова внучка го подарява в музея в Благоевград.", разказва Елена Александрова, историк в Регионалния исторически музей в Благоевград.

Нагръдният кръст присъства в постоянната експозиция на музея още от нейното учредяване през 1986 година. Митрополит Натанаил Охридски е свързан и с изпращането на петиции до руското главно командване, с които останалите под османска власт българи в Македония и Охридско настояват да се спазят клаузите на Санстефанския договор.

"В постоянната експозиция имаме фотодокументални копия на тези списъци със записани хора, имената им, от различни общини в Македония. Оригиналите се съхраняват в централния държавен архив в София и в българския исторически архив на народната библиотека, но нашите колеги предшественици, които са изградили експозицията тук, са направили техни копия и могат да се видят като част от нашето експозиционно представяне.", допълва Елена Александрова.

Любопитен и малко известен факт за митрополит Неофит Охридски е, че той се свързва и със солунските атентати от 1903 г. Негов племенник е Петър Манджуков, един от атентаторите, а домът на митрополит Натанаил в Пловдив е бил превърнат в склад за динамитите, които са подготвили гемиджиите за взривяването на Солун.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се връщат в клас от днес
Учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се връщат в клас от днес
Кои са победителите от регата "Трети март"
Кои са победителите от регата "Трети март"